Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El rei emèrit Joan Carles I

ERC obre converses amb altres partits per investigar Joan Carles I

ERC n'ha parlat amb JxCat, la CUP, Podem, Bildu, Més País, el BNG i el PNB

El rei emèrit Joan Carles I
El rei emèrit, Joan Carles I. | Cedida

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha assegurat aquest dilluns, dia 16 de març, que ha parlat en les últimes hores amb els portaveus de  JxCat, la CUP, Podem, Bildu, Més País, el BNG i el PNB i tots plegats han decidit «començar a treballar en comú per trobar vies d'investigació efectives d'investigació sobre les informacions publicades de la Casa del Rei».

«Una confessió», segons Rufián

En un comunicat, Rufián assegura que l'anunci de Felip VI sobre la seva renúncia a l'herència del seu pare «és una confessió en tota regla i una esmena total a la Corona». «No n'hi ha prou amb la renúncia individual a l'herència. Cal investigar l'origen dels diners, els negocis i òbviament depurar la responsabilitat fins les últimes conseqüències», ha apuntat el líder dels republicans a Madrid.

Segons Rufián, «mai abans s'havia presentat l'oportunitat perquè l'autoanomenat constitucionalisme demostri que 'tots som iguals davant la llei'», i ha afirmat que «la monarquia, com a successora del franquisme, és una institució opaca que trenca el principi constitucional d'igualtat dels ciutadans».

Rufián, en la línia de Vilalta, que ha obert la porta a una investigació europea

En la mateixa línia, la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat aquest dilluns que la Casa del Rei no pot tenir «impunitat» i que la formació treballarà per posar «llum» davant una institució «caduca». Després que Felip VI hagi renunciat a l'herència de Joan Carles i li hagi retirat l'assignació dels pressupostos, en roda de premsa, la republicana ha obert la porta a reclamar de nou una comissió d'investigació.

En concret ha dit que ho podrien fer al Congrés i al Senat però també a instàncies europees i que cal aclarir les «irregularitats» comeses per la família reial. Vilalta ha titllat la situació d'«escàndol» i ha reclamat als partits que no «s'escudin» al·legant que el rei emèrit té «inviolabilitat» i «immunitat».