Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, al ple de pròrroga de l'estat d'alarma

ERC tanca definitivament l'acord amb el govern espanyol i donarà suport als pressupostos

S'ha negociat la fi del control financer de la Generalitat i la gestió de l'Ingrés Mínim Vital i els fons europeus

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, al ple de pròrroga de l'estat d'alarma
Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari

El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimecres que l'acord que s'ha tancat amb el govern espanyol pel suport dels republicans als pressupostos generals de l'Estat preveu que Catalunya rebi més de 2.300 MEUR amb inversions i transferències. En roda de premsa, Aragonès ha explicat que s'ha acordat que Catalunya gestioni directament l'Ingrés Mínim Vital i els fons de reconstrucció europeus de la covid-19 que el Govern podrà fer-ne la gestió i seleccionar els projectes. L'acord contempla la fi del control financer de la Generalitat per part de l'Estat i la creació d'un grup de treball per discutir una redistribució de la riquesa a l'Estat «més justa».

ERC ven els 2.300 MEUR pressupostats per a Catalunya

El també vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda ha manifestat que els 2.300 MEUR que rebrà Catalunya per «fer front a la crisi i executar inversions en infraestructures que estan pendents», és una xifra «excepcional». Ha dit que per primer cop aquesta xifra se situa «lleugerament per sobre» del percentatge català del PIB respecte el total de l'Estat i ho ha xifrat en un 19,13%. Ha explicat que l'acord que s'ha tancat contempla una clàusula per garantir que les inversions previstes al pressupost es duen a terme. En concret, la comissió mixta Estat-Generalitat sobre infraestructures controlarà cada quatre mesos l'execució de les inversions.

Entre d'altres mesures que contempla l'acord dels republicans, hi ha un increment en el finançament de la dependència, augment en els recursos per les polítiques de cohesió social, millora «notable» de les beques educatives i una moratòria de la quota a la seguretat social dels autònoms de tot l'Estat de desembre a febrer de 2021. Pel que fa a l'Ingrés Mínim Vital que la Generalitat gestionarà directament, l'executiu català en farà la tramitació però l'Estat en farà el pagament.

Sobre el grup de treball per discutir la redistribució de la riquesa a l'Estat, Aragonès ha manifestat que actualment hi ha territoris que fan «competència deslleial» a altres territoris beneficiant-se de tenir una situació de «privilegi». Per això, ha dit que ERC vol acabar amb el conegut com a 'dumping fiscal' i en qüestions com la «competència deslleial» amb l'impost de patrimoni

«No és cap xec en blanc»

Aragonès ha explicat que el 'sí' d'ERC als comptes estatals és per «responsabilitat» davant la covid i per aconseguir recursos d'allà on sigui. «No és cap xec en blanc, és un acord amb una exigència absoluta», ha destacat. Tot i això, ha reconegut que els únics pressupostos «veritablement justos que podria tenir Catalunya» són els d'una Catalunya independent. En la mateixa línia, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha constatat que amb els suports que està tancant el govern espanyol amb els pressupostos es «culmina un canvi de paradigma».

Ha celebrat que el govern espanyol es vegi obligat a buscar fórmules més «progressistes» pactant amb l'independentisme basc i català. Rufián ha reivindicat que, tal com van comprometre's durant la campanya electoral, «utilitzen la força política al servei dels interessos de Catalunya». «Voler gestionar el dia a dia no ens fa menys republicans, independentistes ni d'esquerres», ha avançat. «No volem regalar ni el present ni el futur», ha conclòs.