Gabriel Rufián, cap de llista d'ERC tancant la campanya de les eleccions del 10 de novembre

Barcelona torna a apostar per ERC i l'Àrea Metropolitana es manté socialista

Els comuns i JxC mantenen posicions i el PP passa per davant de la CUP, C's i VOX a la ciutat comtal

Barcelona torna a tenyir-se de groc amb la victòria d'ERC a les eleccions generals. Amb 172.180 vots, guanya per tercer cop consecutiu com a primera força aquest 2019. Ho va fer en les generals del 28 d'abril i guanyava també les municipals del 26 de maig. I no és l'únic partit que repeteix: el PSC torna a ser segona força, tot i haver-se quedat aquesta vegada amb 163.791 vots, ampliant així distància amb ERC.

També mantenen posició els comuns, quedant en tercer lloc amb 128.525 vots, i JxCat amb 102.041 vots, més que el 28-A. El PP escala posicions i es col·loca davant de la CUP amb 77.976 vots, que per la seva banda es converteix en sisena força després de la davallada de Ciutadans. Els taronges es queden amb el setè lloc, passant dels 101.928 vots que guanyaven a Barcelona a l'abril, als 46.523 d'aquest passat diumenge. Per darrere seu, VOX, a la cua però millorant resultats, amb 43.700 votants a favor. 

Què voten els barcelonins, per barris?

Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí: a tots sis districtes ERC s'ha imposat  com a primera força, malgrat ser els últims tradicionalment feus socialistes. Sí que continuen fidels al PSC Ciutat Vella, Nou Barris i Horta Guinardó. Com a novetat, el barri que perd ERC i guanya JxCat: Sarrià-Sant Gervasi. Un panorama una mica diferent del 28-A, que pintava la ciutat de dos colors a parts iguals: cinc districtes per a ERC i cinc per al PSC.

 

PSC hegemònic a l'àrea metropolitana, amb una excepció

Ada Colau, durant la visita a les germanes clarisses al monestir de Pedralbes, el 15 de març del 2019
Sitges és l'única ciutat de l'Àrea Metropolitana on s'imposen els comuns   | Catalunya Diari
 

Les ciutats més poblades de l'Àrea Metropolitana de Barcelona continuen sent socialistes. El PSC conserva la seva hegemonia a  l'Hospitalet, Cornellà i Santa Coloma de Gramenet, així com a Mataró, Terrassa i Sabadell. L'excepció? Sitges, al Garraf, l'única ciutat de l'AMB on es consagra En Comú Podem que, lluny de ser referent electoral, es conforma amb segona posició en ciutats com Esplugues o Badalona.

Amb ERC en tercer lloc en moltes localitats, VOX es queda com a cinquena o sisena força  en la majoria de municipis, tot i el seu espectacular ascens a escala general, i avançant igualment Ciutadans en la majoria d'aquestes circumscripcions. Els taronges cauen a l'AMB, donant al PP més força; a Cornellà, els populars fins i tot han duplicat resultats. I JxCat continua a la cua en la majoria dels casos, excepte a Mataró, Sabadell i Terrassa, on aconsegueix pujar a la quarta posició. 

Consulta els resultats del 10-N a qualsevol municipi

També et pot interessar...