Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya

ERC reclama eleccions a Torra tot i no demanar-les divendres al Parlament

Els republicans tornen a demanar eleccions tot i que van votar-hi en contra divendres al Parlament

El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya
ERC vol que Torra convoqui eleccions abans de ser inhabilitat. | Cedida

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat aquest dilluns, 21 de setembre, que els republicans insistiran «fins l'últim moment» per consensuar una resposta de l'independentisme a la possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. En roda de premsa, han tornat a reclamar que el cap del Govern convoqui les eleccions abans de fer-se efectiva la resolució judicial i es pugui comptar amb un govern «fort i útil» per combatre la «repressió» i la pandèmia

Vilalta ha demanat «escurçar la provisionalitat» i que se celebrin eleccions en 54 dies enlloc que succeeixi 4 mesos després de la sentència ferma. La petició entra en contradicció amb el fet que ERC va negar-se a votar a favor, divendres passat, de les resolucions parlamentàries del debat de política general dels Comuns, el PSC i el PP, que demanaven eleccions. El seu posicionament va sobtar atesa la insistència amb què els republicans han exigit a Torra que convoqui els comicis en les darreres setmanes i, de fet, aquest dilluns ho han tornat a fer.

JxCat aposta per pactar el calendari electoral... però després de la inhabilitació de Torra

Al seu torn, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha obert la porta a pactar el calendari electoral amb la resta de grups independentistes al Parlament si s'inhabilita el president de la Generalitat, Quim Torra, i ha confiat que «hi ha marge d'acord» sempre i quan la majoria independentista tingui «voluntat política». Ara bé, un acord que per JxCat s'hauria de produir després de la inhabilitació de Torra i, per tant, sense renunciar als quatre mesos de marge entre la seva suspensió del càrrec i les eleccions —temps que ERC i CUP volen accelerar com a condició 'sine qua non'.

La també vicepresidenta de la formació ha insistit que Torra no convocarà eleccions abans de ser inhabilitat per «no fer la feina més fàcil al Suprem». «Torra no s'autoinhabilitarà i no ho donarem per fet», ha avisat. Així, Artadi ha confiat que en les properes reunions multilaterals amb la resta d'agents independentistes es pugui pactar una estratègia, també incloent el camí electoral.

Això, però, implicaria posar-se d'acord en quan el president del parlament, Roger Torrent, ha d'activar el rellotge cap a les eleccions i si acceptaria un candidat alternatiu que es postulés a la cambra o si caldria que tingués una mostra de suport parlamentari clara. Artadi ha confiat que ERC i JxCat es posaran d'acord en aquest aspecte i ha assegurat que, de moment, ho estan consultant amb els advocats. En tot cas, ha subratllat que la decisió passa pel Parlament.