Pere Aragonès i Marta Vilalta en una reunió de l'executiva d'ERC el 30 de desembre de 2019

ERC reconeix els errors del conseller El Homrani però no creu que hagi de dimitir «ara»

Vilalta diu que El Homrani no ha de dimitir «per les circumstàncies actuals»

Reconeixement implícit d'ERC dels errors de la conselleria de Treball, de Chakir El Homrani, durant la crisi de la pandèmia. La secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, ha valorat que «la conjuntura actual» no recomana que el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, posi el seu càrrec a disposició per la seva gestió. En una entrevista a 'Ràdio 4', Vilalta ha admès que hi ha qüestions que no s'han fet bé, com la gestió de les residències al principi de la pandèmia o els ajuts als autònoms. Amb tot, creu que això no vol dir que ERC no gestioni bé, sinó que s'ha «equivocat».

D'aquesta manera, doncs, ERC reconeix que El Homrani ha errat en la gestió de la pandèmia i ha apuntat que, si no ha de dimitir, no és pas perquè hagi gestionat correctament, sinó perquè no és el moment. Vilalta creu que no seria «la millor de les decisions» que El Homrani posés el seu càrrec a disposició «en temps de descompte i sense possibilitat ni de nomenar cap altre conseller». «La conjuntura actual no ho fa possible», ha afegit. «Plegarà un responsable polític i qui dirigirà?» s'ha preguntat Vilalta. A més, per la proximitat dels comicis, creu que la ciutadania ja tindrà «capacitat de poder decidir qui ho ha fet bé o de penalitzar».

ERC vol tornar a pactar amb JxCat

Vilalta ha reconegut que després de les eleccions «probablement» es reeditarà un govern independentista i que, per tant, JxCat i ERC s'hauran d'entendre. «El que segur haurà de canviar és poder intentar fer un comptador a zero, recomençar per entendre'ns i no seguir donant aquests espectacles que de vegades són molts decebedors entre socis de govern», ha afegit. La portaveu d'ERC, que serà la candidata del partit per la circumscripció de Lleida, ha expressat que li agradaria un govern «més ample possible», amb forces sobiranistes a l'executiu.

Sobre la negociació dels pressupostos generals de l'Estat, la portaveu d'ERC ha dit que estan oberts a parlar-ne per «ajudar més a la gent». Preguntada per si l'indult als presos està damunt la taula en aquesta negociació, Vilalta ha dit que el component polític és «una constant» però que no condicionaran una cosa a l'altra. D'altra banda, Vilalta ha admès que ara no seria el millor moment per reprendre la taula de diàleg i que caldrà que es donin les condicions per garantir que sigui «útil». Ha dit que a les negociacions amb el PSOE hi ha «bones paraules però falten els fets».