Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez en la sesión de control al Gobierno en el Congreso del 29/04/2020

L'estat d'alarma podria acabar abans del què s'esperava per discrepàncies polítiques

Part de l'oposició posa en dubte el seu suport a una nova pròrroga

Pedro Sánchez vol una quarta pròrroga de l'estat d'alarma | Catalunya Diari

Just fa una setmana que el Congrés dels Diputats va prorrogar, per tercera vegada des de la seva aprovació, l'estat d'alarma pel coronavirus. En aquesta ocasió, el govern va trobar el suport de bona part de la cambra baixa, excepte dels grups de Vox, JxCat  i la CUP  que van votar en contra.

Però, a mesura que passen els dies, el govern de Pedro Sánchez  veu com la possibilitat de no poder fer una quarta pròrroga augmenta. I és que avui, al Congrés, el líder del PP, Pablo Casado, deixava caure que el seu partit es podria abstenir.

Casado acusava Sánchez de «mentir» i de fer el «ridícul» en la seva gestió de la crisi del coronavirus, alhora que li ha recriminat que no informi amb caràcter previ a l'oposició del seu pla de desescalada. Tanmateix, no ha estat l'únic: el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, atacava també el president i posava en dubte també el vot a favor dels seus 10 diputats.

Però no només eren aquests partits, els principals socis de govern també es mostraven disposats a votar 'no' a allargar l'estat d'alarma 15 dies més. Gabriel Rufián (ERC) deia que el seu grup, després d'abstenir-se fins ara, està més a prop del 'no' i criticava la «falta de diàleg» en la crisi del coronavirus, que està posant en risc  el bloc de 180 diputats.

Per la seva banda, el portaveu del PNB  al Senat, Jokin Bildarratz, afirmava que «s'està complicant» el suport de la seva formació a la nova pròrroga de l'estat d'alarma plantejada per Sánchez, a causa de la manca de «diàleg lleial i col·laboració» amb les institucions basques en l'elaboració del pla de desescalada.

Trastocaria els plans del govern

Després d'anunciar en què consistiran les quatre fases del pla de desescalada del desconfinament, tot podia quedar en l'aire. I és que aquestes mesures només es podrien aplicar sempre que Espanya  mantingui declarat l'estat d'alarma.