Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els presos de Lledoners surten en tercer grau el 29 de gener de 2021.

Males notícies per als presos: La fi del tercer grau podria arribar els pròxims dies

La Fiscalia compta, des d'aquest dimarts, amb els informes dels nou empresonats

Els presos de Lledoners surten en tercer grau el 29 de gener de 2021.
Els presos de Lledoners van sortir en tercer grau el 29 de gener de 2021, el primer dia de la campanya electoral. | ACN

Actualització 20.30 hores

La Fiscalia no ha presentat, de moment, cap recurs al tercer grau dels presos polítics. Tot feia pensar que la Fiscalia podria presentar els seus recursos entre aquest dijous i aquest divendres al jutge de vigilància penitenciària, però tal com indica 'ElNacional' el ministeri públic no ha presentat cap recurs i tot sembla indicar que ja no ho farà.

De fet, estava previst que el recurs de la Fiscalia pogués arribar enmig de la campanya electoral, però no serà així. La Fiscalia no ha volgut agafar protagonisme durant aquests darrers dies abans del comicis, sobretot tenint en compte també els debats electorals. A més, també hi havia previstes mobilitzacions en l'àmbit social si això hagués passat. A hores d'ara, el ministeri públic no dóna cap mena de pista sobre quina serà la fiscalia que presentarà el recurs si això acaba passant després de les eleccions d'aquest diumenge. 

Notícia original 15.50 hores

El règim de semillibertat del qual gaudeixen els nou presos de l'1-O des del passat 29 de gener podria tenir els dies comptats. Després que a mitjan mes de gener les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Wad-ras i Puig de les Basses classifiquessin en tercer grau els empresonats, coincidint amb l'inici de la campanya electoral el Departament de Justícia de la Generalitat rubricava el tercer grau i permetia que Junqueras, Forn, Sànchez, Cuixart, Rull, Turull, Romeva, Forcadell i Bassa passessin al règim de semillibertat.

Recursos contra el tercer grau dels presos

En els propers dies, però, aquesta situació podria canviar. Aquest dimarts, 9 de febrer, el Departament de Justícia presentava a la Fiscalia els informes justificatius del tercer grau de cadascun dels presos. Onze dies més tard de l'aplicació de la semillibertat, el Govern presentava els informes pertinents al Ministeri Públic, un pas sense el qual no es pot presentar recurs contra els tercers graus. Ara que ja compta amb tots els informes, la Fiscalia podria presentar els seus recursos entre aquest dijous i aquest divendres al jutge de vigilància penitenciària.

Aquesta és la primera instància a la qual la Fiscalia ha de presentar el seu recurs: segons avança el diari 'ABC', està previst que s'hi demani la suspensió del règim de semillibertat dels empresonats mentre es resol el fons de la qüestió. Dependrà, doncs, de cadascun d'aquests jutges si els presos segueixen o no en tercer grau mentre es pronuncien sobre els escrits de la Fiscalia.

En l'anterior ocasió, l'estiu passat, el jutge de vigilància penitenciària de Lledoners va acceptar la petició de la Fiscalia i els presos homes van haver de retornar al centre penitenciari situat a la comarca del Bages. En canvi, Carme Forcadell i Dolors Bassa van gaudir fins al desembre de la semillibertat perquè els seus jutges de vigilància van permetre que, mentre resolien sobre el fons del recurs, seguissin cautelarment en tercer grau. En cas que els jutges de vigilància penitenciària avalin el tercer grau, la Fiscalia té previst presentar un altre recurs al Tribunal Suprem, el sentenciador dels nou presos: la seva mera presentació ja implicaria la suspensió automàtica del tercer grau per als empresonats pel procés.

Ja han votat per correu

Conscients que el tercer grau serà «efímer», tal com ja han expressat molts d'ells, els presos han decidit votar per correu: si se'ls tanqués de nou, no podrien fer-ho presencialment i perdrien l'ocasió d'emetre el seu vot. Així ho va expressar fa uns dies el president d'ERC, Oriol Junqueras, i també l'exconseller i membre de JxCat, Jordi Turull: