Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oficina de Treball atur

El Govern investiga per què no va fer ús de 80 MEUR de fons europeus per frenar l'atur

S'haurien d'haver planificat en els pressupostos de 2011 a 2013, quan el president era Artur Mas

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani
El conseller de Treball, Chakir El Homrani, assegura que actualment no hi ha incidències | Catalunya Diari

La Generalitat està investigant per què va deixar de fer servir més de 80 milions d'euros procedents de fons europeus per a polítiques d'ocupació entre els anys 2013 i 2015, en un context de crisi econòmica i retallades pressupostàries. En una entrevista a Europa Press, el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha explicat que han tingut constància d'aquesta qüestió des que es va publicar en una resposta parlamentària i que treballen perquè no torni a passar.

«Estem analitzant els diversos motius, perquè sempre és multicausal. Mai és per un motiu concret, sempre és per diverses sumes de motius», ha sostingut El Homrani. El Govern català no va fer servir fons assignats pel Fons Social Europeu (FSE) que podrien haver estat emprats pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), organisme adscrit a la Conselleria de Treball de la Generalitat que té les competències en matèria d'ocupació.

Van ser concedits en el període comprès entre 2013 i 2015, però s'haurien d'haver planificat i inclòs en els Pressupostos de la Generalitat dos anys abans, de 2011 a 2013, quan el president era Artur Mas  i el conseller de Treball era Francesc Xavier Mena fins a desembre de 2012 i Felip Puig fins al 2016.

En plena crisi econòmica

Oficina de Treball atur
S'haurien d'haver utilitzat de 2011 a 2013, quan el president era Artur Mas | Barcelona Activa

El conseller ha exposat com una de les causes que «no hi havia capacitat de cofinançament» per part del Govern de Catalunya en ser un moment de crisi econòmica, ja que els programes del SOC que s'impulsen amb aquests fons es financen a mitges entre la Unió Europea i la Generalitat. Ha assenyalat que també van poder passar «motius que estan fora de la mà del SOC», com que les entitats i associacions que executen els programes no poguessin justificar la despesa.

.

I és que el SOC s'encarrega de dissenyar i implementar els programes, que acostumen a executar tercers, i que després s'ha de justificar la despesa davant la UE, en ser finançats a mitges.

Actualment «no hi ha cap incidència»

Els fons no utilitzats pel Govern català corresponen al període de sis anys anterior del FSE, de 2007 a 2013, i  El Homrani ha assegurat que actualment «no hi ha cap incidència» en els fons atorgats en el sexenni posterior, comprès entre 2014 i 2020.

El Homrani ha remarcat que el Govern de Catalunya no es pot permetre que es tornin a desaprofitar recursos per a polítiques d'ocupació, sobretot, tenint en compte que a Catalunya la taxa d'atur és «encara molt elevada». «El que hem de fer és que no passi i això ho estem fent perquè volem aprofitar tots els recursos per a la inserció laboral de les persones», ha exposat.

 

També et pot interessar...