Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra en el ple sobre la gestió del coronavirus, l'1 de juliol del 2020

La Generalitat es personarà al 'cas 3%'

El president Quim Torra justifica la decisió «per poder accedir a la instrucció del cas i al sumari»

Quim Torra en el ple sobre la gestió del coronavirus, l'1 de juliol del 2020
Quim Torra ha donat instruccions aquest dimarts per tal que la Generalitat es personi com a acusació particular al 'cas 3%'. | Europa Press

El president Quim Torra ha demanat al director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve, que la Generalitat es personi en el 'cas 3%' «per poder accedir a la instrucció del cas i al sumari». La causa afecta diversos exdirigents i a la cúpula econòmica de CDC, i implica també Convergència i el PDeCAT com a partits.

Torra fa aquest pas després que el vicepresident, Pere Aragonès, demanés que la Generalitat es presentés com a acusació particular en el cas i que el president es comprometés a fer-ho si els serveis del Palau determinaven que hi havia perjudici per a l'erari català. Així mateix, cal recordar que el passat divendres el Parlament va aprovar dues propostes de resolució, presentades per Ciutadans i el PSC, que instaven el Govern a presentar-se com a acusació particular.

Una decisió «del tot necessària»

Aquest primer pas de comparèixer és, segons Torra, «del tot necessari perquè els serveis jurídics de la Generalitat puguin fer una anàlisi del material incorporat a la causa i avaluar si hi pot haver perjudici patrimonial a la Generalitat». Així, segons un comunicat del president, en el cas que, «d’una anàlisi de les diligències practicades, se’n desprengui que hi ha hagut un perjudici per la Generalitat, es formularà escrit d’acusació».

Segons el mateix comunicat, la Generalitat s’ha de personar per conèixer el material i ho fa en qualitat d’acusació particular per si després de fer l’anàlisi es considerés que ha estat perjudicada.

Una investigació que es va iniciar el 2015 a Torredembarra

El passat 30 de juliol, l'Audiència Nacional va proposar jutjar els exgerents i extresorers de CDC Daniel Osàcar, Andreu Viloca i Germá Gordó, a l'exresponsable jurídic del partit Francesc Xavier Sánchez Vera, així com altres 28 persones físiques i 16 jurídiques, per delictes d'organització criminal, frau a les administracions públiques, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals en el denominat 'cas 3%', l'estructura posada en marxa per finançar «il·legalment i de forma encoberta» la citada formació política.

El magistrat dirigeix la causa, entre altres, contra diversos exalts càrrecs polítics i funcionaris d'administracions públiques de Catalunya la mateixa CDC, el PDeCat, les empreses Teyco, Urbaser, Fundació ACS, grup Soler Constructores o Copisa. La interlocutòria del jutge José de la Mata, de 304 pàgines, posa fi a una investigació que es va iniciar el 2015 en relació amb determinades actuacions irregulars de persones vinculades a l'Ajuntament de Torredembarra.