Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un treballadora sanitari amb una prova de coronavirus

L'OMS desconfia de la vacuna de Rússia per no saber si és prou segura

La vacuna contra el coronavirus registrada per Rússia no es trobava entre les candidates i desperta sospita sobre la seva seguretat

Imatge d'arxiu d'un treballadora sanitari amb una prova de coronavirus
La vacuna contra el coronavirus registrada per Rússia no es trobava entre les candidates i desperta sospita sobre la seva seguretat | Ángel Ullate

El president de Rússia, Vladimir Putin, acaba d'anunciar que el seu país ha registrat la primera vacuna contra el coronavirus. La reacció no s'ha fet esperar. Primer, una sèrie d'empreses farmacèutiques ha advertit del perill d'aquesta vacuna, i ara l'Organització Mundial de la Salut (OMS) acaba de definir la seva posició al respecte. 

Segons la màxima autoritat sanitària mundial, «accelerar els progressos no ha de significar posar en compromís la seguretat» i ha advertit que aquesta vacuna, com la resta, haurà de seguir els tràmits de prequalificació i revisió que marca l'organisme. 

L'OMS ha rebut amb cautela la notícia sobre que Rússia ha registrat la primera vacuna contra el coronavirus i ha promès que l'analitzarà i la vigilarà de molt a prop. L'objectiu d'aquest organisme és, en la línia del que estan dient altres autoritats científiques, impedir que els interessos nacionals passin per sobre de l'eficàcia i la seguretat científica. 

El portaveu de l'OMS, Tarik Jasarevic, ha deixat clar que accelerar els processos d'obtenció de la vacuna no ha de significar, en cap cas, comprometre la seguretat dels receptors, i ha afegit que estan en contacte amb les autoritats russes i d'altres països per analitzar els progressos de les diferents investigacions de vacuna. 

En tot cas, el portaveu ha manifestat la satisfacció de l'organisme que representa «per la rapidesa amb la qual s'estan desenvolupant les vacunes», a l'espera que alguna d'aquestes es mostri eficaç i segura. Aquesta és la seva prioritat. 

No estava entre les candidates

Fins ara s'han posicionat alguns projectes com a preferits en diverses parts del món. La vacuna de la Universitat d'Oxford, la vacuna de 'Moderna' als Estats Units i la vacuna xinesa van en el camí de superar les últimes fases dels assajos amb humans, i en algun cas ja han posat com a data límit a finals d'aquest any. 

Per la seva banda, el president rus Vladimir Putin ha anunciat avui en la seva reunió amb el Gabinet de Ministres que Rússia ha registrat la primera vacuna contra el coronavirus en el món. No obstant això, la vacuna russa no figurava entre les sis més avançades que va confirmar l'OMS la setmana passada. 

En concret, l'OMS va citar tres projectes de laboratoris xinesos, dos als Estats Units — 'Pfizer' i 'Moderna' — i la britànica desenvolupada per 'AstraZeneca' en col·laboració amb la Universitat d'Oxford. No obstant això, Putin defensa que la vacuna és eficaç, que ha superat totes les proves necessàries i que ha aconseguit una immunitat estable davant de la Covid-19.