Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès i Quim Torra, en una sessió de control al Parlament de Catalunya.

Quim Torra no descarta apujar impostos, tot i que no ho considera una sortida

El president va reunir-se amb Pere Aragonès per anunciar el pla anticrisi de la Generalitat

Pere Aragonès i Quim Torra, en una sessió de control al Parlament de Catalunya.
Pere Aragonès i Quim Torra van reunir-se en una videoconferència per gestionar l'actual crisi | Catalunya Diari

La Generalitat  no descarta apujar els impostos a Catalunya per poder fer front a la crisi econòmica que està produint l’arribada del coronavirus. Durant una reunió celebrada aquest dissabte, el president Quim Torra ha assegurat que estan analitzant tots les «eines» de què disposa per reduir el seu impacte.

Una de les eines que es planteja el Govern català és apujar els impostos, tot i que la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va negar que aquesta seria la mesura aplicada per contrarestar les pèrdues econòmiques: «No ens ho estem plantejant, no és el moment», va afirmar el passat 15 d’abril.

El Govern obre la porta a la pujada d'impostos

Ara, entrats al mes de maig, sembla que aquesta possibilitat és cada vegada més òptima pel Govern. El vicepresident Pere Aragonès també ha plantejat la possibilitat d’una reforma fiscal, però afirma que des de la Generalitat  es treballaran altres mètodes per no haver d’acudir a l’augment d’impostos.

Així, Aragonès  assegura que en els pressupostos de la Generalitat  de 2020 ja preveuen gravar les «rendes més altes » i els «grans patrimonis». Tot i això, el vicepresident afirma que la prioritat per aquesta crisi és l’emissió del deute i ha instat el govern espanyol a explorar aquesta via. «Si algú pretén equilibrar l’augment de despesa amb un augment d’impostos cap a l’infinit, s’equivocaria».

El pla anticrisi de la Generalitat

Mentre la porta de la pujada d’impostos continua oberta, Torra  ha anunciat aquest dissabte que d’aquí a una setmana la Generalitat  presentarà la seva estratègia per reactivar l’economia catalana progressivament en les fases de desescalada.

Aquest pla d’estratègia compta amb un pressupost de 27.512 milions d’euros, segons ha anunciat Aragonès. A més, el vicepresident assegura que la comissió tindrà el suport d’un comitè tècnic centrat en els plan de protecció social.

Començaran a obrir els serveis més afectats per la crisi

Segons explica Torra, l’objectiu de la comissió i l’estratègia de la Generalitat  és evitar que les conseqüències del coronavirus  es «cronifiquin», i ha centrat especialment l’atenció a l’àmbit sanitari i en garantir la liquiditat suficient a empreses i treballadors.

Els sectors més afectats per aquesta crisi seran els primers a obrir. Aquests, per Quim Torra, serien la cultura, el comerç i el turisme:  «No farem res sense haver parlat amb el sector». Aragonès, per la seva banda, ha anunciat que la visió més optimista del Govern  presenta una caiguda del PIB del 7,6% arran aquesta crisi. L’escenari més pessimista, afirma, seria la caiguda del 8,8%.