Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Quim Torra ha demanat no criminalitzar les mobilitzacions

La Generalitat retirarà els frescos del Saló de Sant Jordi, redecorat durant la dictadura de Primo de Rivera

Les pintures representen el Compromís de Casp, la batalla de Lepant i l'arribada de Colom a Barcelona davant dels Reis

El president Quim Torra ha demanat no criminalitzar les mobilitzacions
El president Quim Torra ja ho va esmentar quan va prendre possessió com a president | Cedida

La Generalitat de Catalunya ha anunciat que retirarà els frescos del Saló de Sant Jordi, encarregats per Primo de Rivera durant la dictadura. Una comissió d'experts en història de l'art que estudia la reforma del Saló de Sant Jordi ha aprovat per unanimitat retirar les pintures que ara decoren la sala, segons han avançat TV3 i 'El Punt Avui'.

Les obres en qüestió són  frescos que daten dels anys 20 i representen escenes com el Compromís de Casp, la batalla de Lepant o l'arribada de Colom a Barcelona davant dels Reis Catòlics. A sota d'aquestes pintures, van quedar murals de l'artista uruguaià Joaquim Torres García  –encarregats per Prat de la Riba–, que Joan Antoni Samaranch va recuperar durant la seva etapa al capdavant de la Diputació per decorar altres sales del Palau.

Considerats una obra «ideològica, molt connotada»

Tal com recullen els mitjans esmentats, fins a una vintena d'experts en patrimoni van recomanar aquest setembre substituir els murals del Saló de Sant Jordi  perquè els consideraven una obra «ideològica, molt connotada, d'autors secundaris» que oculta uns murals anteriors «de molta més vàlua artística».

Dies després de prendre possessió com a president de la Generalitat, el maig del 2018, Quim Torra va lamentar al seu compte oficial de Twitter que les «fabuloses» pintures de Torres García fossin substituïdes pels murals encarregats per Primo de Rivera. Així doncs, Torra va assegurar: «Un tema, doncs, que caldrà resoldre».

També et pot interessar...