Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la sessió de control al Parlament

El Govern 'planta' l'ANC: No assistirà a les manifestacions de la Diada

Ho ha confirmat aquest dimarts la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la sessió de control al Parlament
El Govern descarta assistir a les manifestacions de la Diada 2020. | ACN

La portaveu del Govern de Catalunya, Meritxell Budó, ha anunciat aquest dimarts, 8 de setembre, que el Govern de Catalunya no assistirà a cap de les 90 manifestacions independentistes que l'Assemblea Nacional Catalana ha convocat arreu del territori català per aquest divendres, en motiu de la Diada. La consellera de la Presidència ha afegit que els membres del Govern sí que faran presència als balcons de les seves cases particulars.

El Govern pren la decisió a causa de la situació sanitària i després de suspendre també tots els actes institucionals de l'Onze de Setembre, a excepció de l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova, on hi haurà l'assistència del president, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès; i la pròpia Budó. La consellera ha demanat «prudència» a la ciutadania que sí que assisteixi a les concentracions de l'ANC i que eviti el «màxim» de contactes.

Mitjà i Trilla desaconsellen celebrar actes massius a la Diada

Els epidemiòlegs Oriol Mitjà i Antoni Trilla han coincidit en desaconsellar la celebració d'actes massius per la Diada. «És un risc que no hauríem d'assumir», ha apuntat Mitjà durant una entrevista al FAQs, que ha compartit amb el cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic. Tots dos han argumentat que els actes que l'ANC planteja, encara que siguin amb les mesures sanitàries pertinents, acabaran generant mobilitat i risc d'aglomeracions i han demanat extremar les precaucions especialment a tres dies de l'inici del curs escolar. En aquest sentit, els investigadors han emplaçat l'entitat independentista a ser «més innovadors» i han matisat que això no implicaria renunciar a celebrar l'efemèride, sinó «reduir al màxim els riscos».

Mitjà ha advertit que el coronavirus «no està superat» i ha indicat, per tant, que el 2021 continuarà sent un any «anormal». «Fem-nos a la idea que encara ens queden 12 mesos, de cara al 2022 ja es normalitzarà», ha apuntat. Precisament per això tots dos epidemiòlegs s'han mostrat partidaris de, en les condicions actuals, no celebrar la Cavalcada de Reis del 2021, d'aquí a quatre mesos. Trilla ha argumentat que, de fet, algunes d'aquestes celebracions socials «perden el sentit» si s'han de celebrar amb moltes restriccions per les mesures sanitàries i ha apostat per posposar-ho i «ajudar que no s'escampi el virus».