Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oriol Junqueras s'ha compromès a no facilitar un govern d'extrema dreta de cap manera

El govern català, «preparat» per facilitar l'assistència de Junqueras a Estrasburg

Torra i membres de l'executiu assistiran al Parlament Europeu

Oriol Junqueras s'ha compromès a no facilitar un govern d'extrema dreta de cap manera
Oriol Junqueras està convocat, com a eurodiputat, a la sessió plenària de dilluns vinent a l'Eurocambra. | CatalunyaDiari.cat

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha avisat que l'executiu està «preparat» i que serà «diligent» perquè l'eurodiputat d'ERC Oriol Junqueras pugui assistir al ple del Parlament Europeu de dilluns que ve, 13 de gener. En la roda de premsa a Palau aquest dimecres al matí, posterior al Consell Executiu, la consellera ha indicat que el Govern té «clar», per indicacions del president, Quim Torra, que garantirà que Junqueras pugui assistir a Estrasburg, «sigui quin sigui el mecanisme».

Budó també ha explicat que el propi Torra i membres del Govern aniran a l'Eurocambra per acompanyar al plenari els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i —si finalment es confirma— Oriol Junqueras. Budó no ha concretat cap d'aquests «mecanismes», però ha apuntat que el Govern confia que el Suprem acati la sentència del TJUE, que indica que Junqueras és eurodiputat i que ha de poder assistir al ple del dia 13. Si no és així, la consellera ha apuntat que hi ha «altres mecanismes» que possibilitarien que el líder d'ERC pugui entrar al Parlament Europeu, sense donar-ne més detalls. «El Govern està preparat i serà diligent per fer-ho possible», ha constatat.

Junqueras, a l'espera de la decisió del Tribunal Suprem

Junqueras és a l'espera de la decisió que ha de prendre, previsiblement aquest dijous, 9 de gener, la sala III del Tribunal Suprem. La defensa del president d'ERC, Oriol Junqueras, ha presentat un recurs a la sala contenciosa-administrativa de l'alt tribunal en el qual demana que, com a mesura cautelaríssima i sense audiència de l'administració afectada, suspengui l'execució de l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) del passat 3 de gener que  li veta poder accedir a la seva acta d'eurodiputat tot i la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

En el recurs, l'advocat Andreu van den Eynde argumenta que executar la decisió podria provocar danys «irreversibles» en cas que l'escó de Junqueras sigui substituït pel següent membre de la llista. També argumenta la JEC és «incompetent» per adoptar aquest acord. El recurs diu que la decisió ha de ser urgent, perquè el proper dilluns 13 de gener el ple del Parlament Europeu té previst prendre nota de la condició d'eurodiputat de Junqueras amb efectes des del 2 de juliol passat. Si les mesures cautelars es determinessin per via no urgent, la resolució arribaria després del 13 de gener, diu la defensa. A més, recorda que encara no té notificació formal de la decisió de la JEC de divendres passat.

També et pot interessar...