Ciutadana xinesa amb mascareta

Preocupació pel brot d'un virus desconegut a la Xina

Set dels 59 afectats per la misteriosa pneumònia estan en estat crític

Alerta sanitària a la Xina per un virus desconegut.  Es tracta d'una misteriosa pneumònia que ja ha infectat desenes de persones i que els experts tracten d'identificar i controlar. Tot i que de moment no s'han de lamentar morts, el país està  revivint els temps de temor a la Síndrome Respiratori Agut Sever (SARS), epidèmia de pneumònia atípica que va deixar més de 700 morts i 8.000 infectats en 37 països diferents, entre el 2002 i el 2003. 

Set dels 59 afectats, en estat crític

Set de les 59 persones que es troben en quarantena hospitalària estan en estat crític, amb febre alta, problemes respiratoris i infeccions pulmonars. Però tot i les evidents semblances, s'ha descartat el SARS i la Síndrome Respiratori d'Orient Mitjà (MERS), a més de la grip aviària i els adenovirus.

L'origen del brot

El brot s'hauria originat en un mercat de peix i marisc a la ciutat de Wuhan, al centre de la Xina,  on es venien també aus, conills i serps. Tal com els precedents demostren i els experts afirmen, el contacte amb animals infectats és la font més probable de transmissió d'aquest tipus de virus. El recinte en qüestió ja està clausurat i desinfectat.

Por per la imminent migració de milions de xinesos

De moment, no hi ha proves que el virus sigui contagiós entre persones ni cap membre del personal hospitalari que ha atès els afectats presenta símptomes de la malaltia. Si només es transmet d'animals a humans, és difícil que s'expandeixi, però no es descarta del tot que pugui transmetre's entre persones. 

Per això hi ha certa  preocupació que el virus pugui propagar-se  en l'àmbit nacional i internacional, tenint en compte que a finals d'aquest gener, milions de xinesos viatjaran per terra i aire a altres indrets del seu país i també a l'estranger, per celebrar l'Any Nou. 

Controls tèrmics i mascaretes

És tal la por a una nova epidèmia que alguns territoris ja han pres mesures. A Hong Kong s'ha notat un repunt important de ciutadans que fan ús de les mascaretes. De fet, les autoritats han activat una resposta de «nivell greu», que inclou controls tèrmics als passatgers procedents en tren o avió de la ciutat de Wuhan, focus de la infecció. 30 persones han ingressat amb els símptomes del virus, 13 dels quals ja han rebut l'alta.

Corregint els errors de l'epidèmia del SARS

Aquesta vegada, a diferència de l'episodi del SARS, epidèmia que els dirigents comunistes van intentar ocultar aconseguint que es descontrolés i traspassés fronteres,  les autoritats semblen disposades a informar de l'evolució del virus. Les autoritats xineses ja estan coordinades amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que s'encarregarà de controlar la situació.

També et pot interessar...