Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de Quim Torra durant la reunió telemàtica amb els representants del sector de la discapacitat

El Govern crearà un Grup de Treball per dissenyar un pla de desconfinament al món local

Així s'ha acordat durant la trobada telemàtica del president, Quim Torra, amb representants del món local per analitzar l'evolució del coronavirus

Pla general de Quim Torra durant la reunió telemàtica amb els representants del sector de la discapacitat
El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha reunit aquest dimecres amb els municipis catalans. | Generalitat de Catalunya

La Generalitat de Catalunya vol superar el marc provincial de l'Estat pel desconfinament i, per això, crearà de manera «immediata» un Grup de Treball Tècnic per dissenyar un Pla d'Acció al món local per realitzar la desescalada. Així s'ha acordat aquest dimecres a la tarda durant la trobada telemàtica del president, Quim Torra, amb representants del món local per analitzar l'evolució del coronavirus.

Durant la trobada, s'ha acordat que els departaments de Presidència, Salut i Interior, a més de l'Associació Catalana de Municipis, l'Associació de Micropobles, la Federació de Municipis de Catalunya i les quatre diputacions provincials creïn un document de referència, que aprovarà el PROCICAT, perquè cada ajuntament l'adapti. La portaveu del govern català, Meritxell Budó, ha explicat que aquest marc dels municipis s'ajusta al pla de desconfinament de l'Estat.

Cada municipi dissenyarà el seu propi pla de desconfinament

Aquest Grup de Treball, que es constituirà la setmana que ve, donarà instruccions de caràcter tècnic per ajudar els ajuntaments a dissenyar el seu propi pla de desconfinament, en funció de les seves característiques. Cada consistori podrà adaptar aquest document marc d'acord amb la seva realitat. La Generalitat vol superar així el nivell territorial de la província que exigeix la Moncloa, i donar més autonomia al món local.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

El departament de Presidència impulsa aquest equip, l'objectiu del qual és «donar seguretat, generar sinergies i evitar duplicitats entre les administracions». A la reunió d'aquesta tarda amb el món local hi han assistit, juntament amb Torra, Meritxell Budó, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el titular d'Interior, Miquel Buch.

Recursos i criteris homogenis

Budó ha explicat que el grup establirà uns «criteris generals i homogenis» que donin «seguretat» als municipis a l'hora d'establir les claus del seu desconfinament, i garantir la igualtat d'oportunitats de la ciutadania, «visquin on visquin». La consellera ha insistit que cal evitar que es generin «ciutadans de primera o de segona» en funció del seu lloc de residència.

La portaveu del Govern ha constatat que el pla de desconfinament de l'Estat no determina, per exemple, com i quan es podran obrir piscines municipals, o si es podran realitzar festes majors. Aquestes decisions, segons Budó, les han de prendre els municipis i aquest Grup de Treball Tècnic hi ha de poder ajudar: «Intentem establir un criteri marc perquè tot estigui argumentat i els alcaldes puguin tenir un suport documentat per prendre les decisions».