El govern espanyol contempla acceptar que Catalunya es desconfini per regions sanitaries

Fernando Simón ha recordat que es podrà dur a terme sempre que «es reuneixin les condicions» per fer-ho

Fernando Simón, en una compareixença a la Moncloa
El doctor Fernando Simón, en una compareixença a la Moncloa. | Europa Press

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha insistit que el Ministeri de Sanitat estableix el pla de desescalada de mesures contra la pandèmia del coronavirus sobre la base de les províncies, però ha apuntat que si Catalunya proposa unes unitats territorials diferents, el Ministeri ho estudiarà i decidirà.

El govern espanyol, per boca de Fernando Simón, ha obert la porta a què Catalunya pugui fer el desconfinament per regions sanitàries i no per províncies. En aquest sentit, ha explicat que «si es reuneixen les condicions» el govern estaria disposat a acceptar la proposta de Vergés. En roda de premsa, el mateix Simón ha assegurat que «si Catalunya proposa una àrea de salut diferent de les províncies i reuneix les condicions no veig que hi hagi d'haver cap problema per aplicar-ho, però no és una qüestió només de Catalunya».

Simón ha fet aquestes manifestacions durant la roda de premsa dels tècnics a Moncloa, després que la consellera de Salut, Alba Vergés, assegurés que el govern espanyol no posarà impediments a la petició de la Generalitat de Catalunya de fer el desconfinament per regions sanitàries, i no per províncies, tal com va apuntar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Les autonomies proposen i el Ministeri de Sanitat valora

En aquest sentit, Fernando Simón ha afirmat que les ordres i documents del pla de transició deixen «clar» que «el Ministeri de Sanitat planteja com a unitat base de partida les províncies», però alhora aquests mateixos documents especifiquen que «si les autonomies identifiquen una altra unitat territorial que considerin amb característiques adequades tan epidemiològiques com pel que fa a capacitats assistencials i de control de mobilitat ho poden proposar».

«Ho poden proposar, es valora per part del Ministeri, i si s’arriba a una discussió que d'acord amb les dades ens porta a pensar que aquesta àrea és susceptible de canviar de fase, ho pot fer». Per tant, segons Simón, «si Catalunya proposa una àrea de salut com un d’aquests territoris diferents de les províncies i reuneix les condicions, no veig perquè no es pot utilitzar».

En la seva compareixença, Fernando Simón ha explicat també que, de moment, només les Illes Canàries i les Illes Balears han sol·licitat formalment passar a fase 1 de desescalada. 


Comentaris

envia el comentari