Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Les rebaixes de gener ja han donat el seu tret de sortida

El govern espanyol rectifica i autoritza els comerços a fer rebaixes presencials durant la desescalada

Es permetran també en establiments de territoris en Fase 0, sempre que no generin aglomeracions

Les rebaixes de gener ja han donat el seu tret de sortida
Els establiments tornen a tenir autorització per poder realitzar rebaixes. | Catalunya Diari

El govern espanyol ha decidit finalment permetre les rebaixes des de demà dilluns, fins i tot en els territoris que encara segueixen en la Fase 0 de la desescalada. Tot això, sempre que no generin aglomeracions. De fet, el Ministeri de Sanitat estableix que, en el cas de produir-se una gran afluència de persones, haurà de procedir-se al cessament immediat d'aquestes promocions «si fos necessari».

Així figura en l'ordre del Ministeri de Sanitat publicada aquest dissabte al Boletín Oficial del Estado (BOE), en què es recull el relaxament de les mesures previstes en la Fase 2 de la desescalada, però s'inclouen també algunes modificacions de les mesures que s'havien previst per a les Fases 0 i 1.

Modificació de l'ordre ministerial del 9 de maig

En concret, la nova ordre modifica el que havia fixat Sanitat el passat 9 de maig respectes a les rebaixes i que havia donat lloc a diferents interpretacions per part del Ministeri que dirigeix Salvador Illa, d'una banda, i el Ministeri d'Indústria i Comerç, per una altra. En l'ordre ministerial del passat 9 de maig s'establia que, durant la Fase 1, els establiments no podrien anunciar ni dur a terme accions comercials que poguessin donar lloc a aglomeracions de públic, tant dins de l'establiment comercial com en els seus voltants.

Ara, en la nova ordre publicada aquest dissabte, el govern espanyol introdueix una disposició addicional que modifica l'ordre del 9 de maig i que deixa clar que es podran fer rebaixes en botigues físiques, sempre que no donin lloc a aglomeracions que impedeixin el compliment de les mesures sanitàries destinades a evitar la propagació del virus.

Evitar aglomeracions i respectar les mesures sanitàries

Aquesta disposició estableix que són els comerciants els que ha de prendre mesures per a evitar que es produeixin aglomeracions que impedeixin el compliment de les mesures sanitàries obligatòries. Segons recull el text, «les accions comercials o de promoció que duguin a terme els establiments comercials hauran d'estar acompanyades de mesures destinades a assegurar» el compliment de les mesures decretades per les autoritats sanitàries.

Així, s'haurà d'evitar que «es generin aglomeracions que impedeixin el manteniment de la distància de seguretat, el compliment dels límits d'aforament, o que comprometin la resta de mesures establertes en aquesta ordre». Si això es produeix, els comerciants hauran «d'adoptar les mesures adequades per a evitar-les, inclòs el cessament immediat de les esmentades accions comercials o de promoció si resultés necessari».

Per a les comunitats que encara estan en Fase 0 (Comunitat de Madrid i part de Catalunya i Castella i Lleó), es permet des del dilluns l'obertura del comerç al detall sense necessitat de cita prèvia en aquells establiments de menys de 400 metres quadrats. Els establiments de més de 400 metres quadrats podran obrir les seves portes des de demà, però només en les zones que hagin passat a la Fase 1, amb diversos requisits: 30% de l'aforament, distància mínima de dos metres entre clients o només una persona dins i horari d'atenció prioritari per a majors de 65 anys.