Adeu a les rebaixes post-coronavirus: Els descomptes, només en venda en línia

La intenció del govern espanyol és evitar aglomeracions i contagis

Les rebaixes de gener ja han donat el seu tret de sortida
Adeu a les rebaixes post-coronavirus: Els descomptes, només en venda en línia | CatalunyaDiari.cat

Just quan el sector tèxtil i comercial començava a veure la llum al final del túnel, amb la reobertura gradual de les botigues a partir de la Fase 1 de la desescalada, el govern espanyol ha respost amb una decisió inesperada i que suposa una gerra d'aigua freda per al sector. 

El BOE publicat el passat dissabte, en què es detallaven les mesures i actuacions en la Fase 1, el govern espanyol va incloure una nova normativa per la qual queden prohibides totes les rebaixes en botigues físiques fins a nou avís. 

Aquesta norma, imprevista i inesperada, ha provocat la ira dels agents econòmics i dels comerciants, que tenien previst iniciar una onada de descomptes i rebaixes per deslliurar-se de l'estoc acumulat durant aquests mesos en què les botigues no han pogut obrir.

La mesura pretén evitar aglomeracions en botigues i centres comercials per així evitar contagis, en línia amb la resta de normatives aprovades amb la Fase 1 del desconfinament, però ha agafat per sorpresa les patronals, amb qui el govern havia arribat a un acord per poder allargar la duració dels ERTOs fins a finals d'any. 

El sector tèxtil, en contra de la mesura

Els grans operadors comercials creuen que aquesta mesura és «incongruent» i acusen el govern d'afavorir el petit comerç, ja que els grans centres comercials tampoc han pogut obrir en la Fase 1 tot i que, segons ells, la limitació d'aforament al 30% podria aplicar-se igual a les grans superfícies amb la mateixa densitat de clients per metre quadrat que a les botigues convencionals. 

En aquest sentit, hi ha qui també creu que la prohibició de les rebaixes és més aviat una ajuda a les botigues petites per evitar que les grans superfícies, que volien iniciar una campanya de descomptes per mitigar pèrdues i alliberar-se dels productes acumulats, arrasessin el mercat aquest estiu. 

Per exemple, l'associació UPTA d'autònoms ja va demanar a l'abril aquesta prohibició, argumentant que més de 700.000 persones, autònomes, podrien acabar de perdre els seus recursos econòmics si arribaven aquestes rebaixes. 

Les rebaixes 'online' sí estaran permeses

Malgrat això, la prohibició de les rebaixes no afectarà el comerç en línia, per tant, la mesura també afecta negativament el petit comerç, que es veurà en clar desavantatge davant les grans cadenes tèxtils. 

Així, els grans empresaris del sector creuen que la prohibició de les rebaixes en botigues físiques és una mesura que afecta especialment el seu sector, mentre que el petit comerç creu que està en inferioritat de condicions per la permissivitat de les rebaixes de manera digital. A la fi, tots dos grups del sector tèxtil es veuran perjudicats per aquesta mesura, segons els seus representants. 

«Ens sembla una autèntica barbaritat que es prengués aquesta decisió sense consultar-la abans amb el sector i les empreses», explica Eduardo Zamácola, president d'Acotex, a 'El Confidencial'. Continua dient que «no té sentit prohibir les ofertes perquè, primer de tot, creu que les botigues no s'ompliran de clients, i segon, si així fos, es pot regular l'entrada als establiments igual que es fa als supermercats». 

Javier Vello, soci d'EY de Distribució i Productes de Consum, no té cap sentit «bloquejar la capacitat comercial» del sector, que ara mateix necessita liquiditat per damunt de la rendibilitat, ja que ha pagat per un estoc de productes per a la temporada de primavera-estiu que es perdrà en un 90% i al qual ha de donar alguna sortida. 


Comentaris

envia el comentari