Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El grup parlamentari de Junts per Catalunya l'any 2018.

Primàries a JxCat: Els grans derrotats que no seran als primers llocs de les llistes

Diputats destacats de la formació de Carles Puigdemont hauran d'esperar la tercera ronda de les primàries per tenir un lloc a les llistes

El grup parlamentari de Junts per Catalunya l'any 2018.
El grup parlamentari de Junts per Catalunya l'any 2018. | ACN

Els resultats de la segona urna de les eleccions primàries de JxCat anunciaven, aquest diumenge al vespre, que Joan Canadell i Elsa Artadi acompanyaran Laura Borràs al capdamunt de la candidatura de Junts a Barcelona; i que Albert Batet, Gemma Geis i Ramon Tremosa encapçalaran les llistes per Tarragona, Girona i Lleida, respectivament. A banda d'aquests noms, les votacions del cap de setmana van servir per deixar ja definits els deu primers llocs per Barcelona, els quatre primers per Girona i els tres primers per Tarragona i Lleida.

Els derrotats de JxCat: Noms destacats que no seran al capdavant de les candidatures

A banda dels noms que ocuparan aquestes places, els resultats deixen també titulars en negatiu: pesos pesats de JxCat que queden fora dels llocs capdavanters de les candidatures. Encara queda una tercera ronda de primàries, on la direcció del partit proposarà els 116 noms restants de les llistes i la militància les haurà de ratificar, però en aquestes places les opcions d'optar a un escó són molt menors. El cap de setmana, doncs, deixa també una llista de derrotats a les files 'puigdemontistes'.

A Barcelona, diversos diputats al Parlament no han assolit els vots necessaris per ser al top-10 de la candidatura. Es tracta, per exemple, de l'alcaldessa de Vic, Anna Erra; Aurora Madaula; Francesc de Dalmases; l'exalcalde de Sallent, David Saldoni; o l'exconseller Ferran Mascarell. Encara amb un paper més discret han quedat els també diputats Saloua Laouaji, Josep Riera, Anna Tarrés o Maria Elena Fort. També fora, però a prop de l'elecció, han quedat la periodista Pilar Calvo; l'exassessor al Parlament Europeu Aleix Sarri; el pallasso Jordi Pessarrodona o la líder de la JNC, Judith Toronjo.

També hi ha noms importants que han quedat fora a la resta de demarcacions catalanes. A Girona, han quedat fora els diputats Ferran Roquer, alcalde de Borrassà, i Jordi Munell, batlle a Ripoll. A Lleida, els també diputats Xavier Quinquillà, Imma Gallardo i Anna Geli han quedat sense plaça capdavantera; i a Tarragona, la diputada Teresa Pallarès, el tuitaire Rai López Calvet i l'exdiputat Jordi Sendra no han aconseguit ser entre els tres candidats més votats.

Candidats amb un sol vot

En el capítol de curiositats, els resultats fets públics per Junts per Catalunya deixen alguna dada singular. Així, per exemple, José Luis Cortés i Joel Roca són els dos candidats menys votats de les primàries: tots dos registren un sol vot, probablement el propi. D'altres candidats 'virals' no han assolit el suport esperat: el tuitaire Mark Serra ha estat el vintè més votat a Barcelona i el jove Rubén Moreno tan sols ha obtingut dotze vots. Tots ells hauran d'esperar la tercera ronda de primàries si volen optar a completar les candidatures de Junts per Catalunya.