Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els Guardian Angels donaràn suport al metro de Barcelona en conjunt amb les entitats autòctones contra la delinqüència

Els Guardian Angels tornen a patrullar Barcelona després d'una aturada pel «radicalisme»

L'ONG novaiorquesa reprèn la seva tasca contra la inseguretat a la ciutat comtal, però canvia de 'look' per evitar incidents

Els Guardian Angels donaràn suport al metro de Barcelona en conjunt amb les entitats autòctones contra la delinqüència
Els Guardian Angels donaran suport al metro de Barcelona en conjunt amb les entitats autòctones contra la delinqüència | Guardian Angels

De boines roges a gorres de beisbol vermelles. Els Guardian Angels no diuen adéu a Barcelona, tot i haver aturat uns dies les seves patrulles per la ciutat arran de les manifestacions i aldarulls en contra de la sentència als presos catalans. Ara tornen a la càrrega per combatre el crim i la violència barcelonina, una finalitat que els uneix des que Curtis Sliwa, el fundador, organitzava grups de veïns els anys 80 al barri del Bronx de Nova York per acabar amb la inseguretat ciutadana. Ara, però, canvien de 'look'.

La patrulla ciutadana que aterrava a finals d'agost a Catalunya i que ha esdevingut la més popular a la ciutat comtal havia deixat de patrullar al metro i als carrers de la ciutat comtal en contra dels furts i la violència. Arribats de les Amèriques, els 'Angels', una ONG que opera a més de 13 països i 130 ciutats del món, havien paralitzat temporalment la seva activitat «a causa dels aldarulls» que han comportat les reaccions a la sentència, tal com explica Nicole Orlando, portaveu del grup, a 'Metrópoli Albierta'. Ara tornen a la feina, però canvien de 'look'. 

Canvien la boina vermella per gorres de beisbol

Els Guardian Angels assessoraran les patrulles ciutadanes barcelonines que lluiten contra els delinquents
Lluiran gorra de beisbol en comptes d'una boina, però també serà vermella   | Guardian Angels

Els Guardian Angels no passen desapercebuts i és que, si alguna cosa els caracteritza, a banda del seu esperit lluitador, són les boines vermelles que llueixen. Però el grup opta ara per canvi de vestimenta donades les circumstàncies a Barcelona. Volen deixar enrere, de moment, el seu 'look', d'estètica titllada en algunes ocasions de «carlista» i gairebé «paramilitar» per evitar confusions o incidents, així que  canvien les seves boines roges per gorres de beisbol. Però seran també vermelles: «La vestimenta serveix perquè sigui més fàcil identificar-nos, per això el color vermell», expliquen.

«Després de l'augment del radicalisme, volem protegir més que mai la nostra seguretat», insisteixen. Temen que les agressions verbals que han patit fins al moment puguin arribar ara més lluny, en un clima general més tens i susceptible a Barcelona. 

[predef]fb-catalunya-345[/predef]

Tornen amb peus de plom pel «radicalisme als carrers»

La ciutat barcelonina s'omple aquests dies de manifestants pacífics en contra de la sentència als presos per l'1-O, però les convocatòries acaben moltes vegades en aldarulls, incidents o enfrontaments de petits grups de radicals amb la policia, escenari que no posa fàcil la tasca dels Gurdian Angels: «És impossible sortir amb tants antidisturbis per tots costats», diuen. 

Però no han abandonat la seva filosofia ni les seves ganes de combatre els qui creen inseguretat als ciutadans de Barcelona. De fet, aquest mateix dimecres es disposen a reprendre les seves patrulles, expliquen, en un to que denota precaució pel «radicalisme als carrers». Tornaran,  tot i que amb peus de plom, a perseguir lladres i agressors al Paral·lel, a Montjuïc o La Rambla, punts clau de la seva actuació.

No ben rebuts per tothom

Curtis Silwa (al centre) va formar un grup de veïns amb el fi de combatre els problemes latents al Bronx durant els 80
Curtis Silwa (al centre) va formar un grup de veïns amb el fi de combatre els problemes latents al Bronx durant els 80 | Guardian Angels

«Poden crear un mal major del que pretenen evitar», assegura Inma Viudes, portaveu del sindicat Sap-Fepol dels Mossos, qui considera que alguns delinqüents no voldran deixar-se detenir pel grup perquè «no són agents de l'autoritat», i es podrien generar enfrontaments violents.

Tot i que col·lectius de vigilants de seguretat agraeixen el seu suport, el mateix Albert batlle, tinent, d'alcalde de Seguretat, ha avisat diverses vegades que els grups de veïns que actuen de forma independent són «inadmissibles». «La seguretat pública és una responsabilitat dels poders públics, de l'administració pública i de les forces policials», afegia. I els 'Angels' es pregunten per què els veuen «com una amenaça», si no han tingut mai cap problema, tampoc amb la policia: «Quan ens creuem, ens mirem i ja està», expliquen. De moment,  seguiran patrullant pels carrers de Barcelona

També et pot interessar...