Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge arxiu iceta

Iceta defensa el federalisme: «S'ajusta com un guant a la realitat que vivim»

El líder del PSC ha demanat també a Unides Podem que doni «llum verda» a un govern de Pedro Sánchez

Imatge arxiu iceta
Iceta crida a la reconciliació entre catalans    | CEDIDA

 

Miquel Iceta reprèn la defensa del federalisme a l'estat espanyol  com a solució al conflicte català. «S'ajusta com un guant a la realitat que vivim», deia en una conferència a l'Ateneu de Madrid, sota el títol 'L'ideal federal'. El líder del PSC ha defensat que el federalisme  és la millor opció per al model territorial de l'estat espanyol i ha fet una crida a generar consensos.

Iceta ha afirmat que per a implantar un sistema federal caldria reformar la Constitució i ha opinat que  la Carta Magna hauria de reconèixer amb «més contundència» que l'estat espanyol té un caràcter «plural i divers». Tanmateix, Iceta ha dit que s'ha de fer «amb compte» i conscients que calen «grans consensos» que ara per ara no existeixen.

Defensa que caldrà «acatar» la sentència als presos

El líder del PSC ha argumentat que per solucionar el conflicte a Catalunya cal apostar per buscar que 2/3 del Parlament trobin un acord basat en objectius comuns, com enfortir l'autogovern o millorar el sistema de finançament. Iceta ha dit que l'independentisme ha de reconèixer «què va fer malament» i que la seva pretensió va produir «un gran mal». Partint d'aquesta base, creu que es podria «avançar».

  

  

A més, ha cridat a la «reconciliació» entre catalans perquè considera que hi ha «divisió» dins la societat. El líder del PSC ha dit que el fracàs de la política va portar al judici de l'1-O  al Tribunal Suprem i ha tornat a reclamar  que la sentència «no impedeixi tornar a la política». També ha defensat que s'haurà d'acatar. «En lloc de fixar com a objectiu allò que divideix, cal fixar-lo en allò que uneix», ha defensat.

Iceta reclama a Unides Podem que doni «llum verda» a la investidura de Sánchez

Per altra banda, el líder del PSC  ha demanat a Unides Podem que doni «llum verda» a un govern de Pedro Sánchez  i ha argumentat que  la ciutadania entendria «molt malament» que l'impedissin. Iceta ha defensat que «a dia d'avui no es donen les condicions per fer un govern de coalició a l'Estat» però ha dit que «no vol renunciar al fet que un dia sigui possible».

Iceta ha afirmat que cal buscar «camins de més confiança» entre les esquerres i ha reclamat al partit lila que s'obri a altres fórmules que no siguin la coalició per desbloquejar la investidura. Segons Iceta, això «serviria per posar les llavors de futures enteses que poden portar en el seu moment a governs de coalició».

El primer secretari dels socialistes catalans ha insistit que ara per ara  no hi ha una «garantia mínima» per garantir el funcionament d'una coalició i ha emplaçat la formació lila a assumir-ho.

 

També et pot interessar...