Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Manifestació independentista a Escòcia per reclamar un referèndum

L'independentisme arrasa a Escòcia i reclama un nou referèndum

Boris Johnson obté la majoria absoluta, un «mandat poderós per fer complir el Brexit»

Manifestació independentista a Escòcia per reclamar un referèndum
Manifestació independentista a Escòcia per reclamar un referèndum | Catalunya Diari

Victòria contundent dels independentistes escocesos a les eleccions britàniques de dijous. El Partit Nacional Escocès (SNP) ha aconseguit 48 dels 59 escons en joc,  un augment de 13 diputats  que reforcen la seva petició per a un segon referèndum d'independència. «Boris Johnson té un mandat per treure Anglaterra de la Unió Europea però ha d'acceptar que jo en tinc un per donar a Escòcia una tria alternativa per al seu futur», ha assegurat la primera ministra escocesa i líder de l'SNP, Nicola Sturgeon. «Escòcia ha enviat un missatge molt clar: no volem un govern de Boris Johnson i no volem marxar de la UE», ha afegit.

Amb el recompte finalitzat,  l'SNP ha obtingut un 45% dels vots, una xifra similar a la del 'sí' del referèndum del 2014, però que Sturgeon admet que no és totalment independentista. Segons ha indicat la líder de l'SNP, els seus votants mostren un  «clar suport a què Escòcia hauria de decidir el seu futur». Sturgeon es va comprometre a enviar al 10 de Downing Street una carta per  exigir un nou referèndum abans de Nadal.

Els conservadors han perdut un diputat a Escòcia, i es queden amb 6, mentre que  els liberaldemòcrates han vist com queia la seva líder a tot el Regne Unit, Jo Swinson, que s'ha quedat sense escó i ha hagut de dimitir. Malgrat això, el resultat liberaldemòcrata a Escòcia ha estat molt millor que el 2017, ja que la formació ha obtingut 4 diputats, i partia de zero. Els laboristes s'han esfondrat, igual que a la resta del Regne Unit, i s'han quedat només amb 1.

Boris Johnson aconsegueix un «mandat poderós per fer complir el Brexit»

El partit conservador britànic ha guanyat amb majoria absoluta les eleccions al Regne Unit, superant còmodament els 326 escons  necessaris per aprovar el seu acord del Brexit. «Sembla que aquest govern conservador ha aconseguit un nou i poderós mandat per fer complir el Brexit», ha assegurat Johnson de matinada des de Londres.

Segons el primer ministre, ha estat una «elecció històrica» que li dona una «oportunitat per respectar la voluntat democràtica del poble britànic». Amb gairebé tots els escons declarats, Johnson supera els 360 diputats, mentre que els laboristes n'obtenen poc més de 200. De fet, els 'tories' s'han imposat en zones tradicionalment laboristes però amb un fort suport pel Brexit. «Ara hem d'entendre el terratrèmol que hem creat, de quina manera hem canviat el mapa polític d'aquest país», ha assegurat Johnson a la seva militància». 

 

També et pot interessar...