Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'independentisme podria perdre la seva majoria en unes noves eleccions al Parlament

Tot i que els republicans arribarien als 41 escons, els postconvergents caurien fins als 21

Diputats de JxCat i ERC al Parlament de Catalunya | CatalunyaDiari.cat

En un context de plena Diada Nacional i poques setmanes abans de la sentència dels líders independentistes presos, el rum-rum d'unes noves eleccions al Parlament és cada vegada més fort. En aquest clima gairebé preelectoral, la Razón ha publicat una enquesta que situaria ERC com a primera força i faria caure a JxCat fins a la quarta posició de l'hemicicle. A més a més, l'independentisme podria perdre definitivament la seva majoria al Parlament, en una suma de republicans, postconvergents i cupaires que arribaria només als 67 diputats.

Enquesta NC Report/La Razón
Sondeig a setembre del 2019, sobre unes possibles eleccions al Parlament de Catalunya | NC Report/La Razón

Un nou tripartit?

Paradoxalment, uns resultats electorals que no portessin a la majoria absoluta de l'independentisme podrien ser la porta principal cap al trencament dels blocs. Els possibles 41 diputats d'ERC, juntament amb els 27 del PSC, conformarien per si sols una majoria absoluta clara, que fàcilment comptaria amb el suport dels 7 diputats dels Comuns.

Una via no tan estranya si tenim en compte el canvi de discurs dels líders republicans, que en contra de les seves bases, han apostat per una estratègia més pragmàtica, que tot i no renunciar a un horitzó independentista, se centra en la màxima 'd'ampliar la base' i del diàleg per sobre de qualsevol unilateralitat; una paraula que han esborrat del seu vocabulari, i tot sembla indicar, sense cost electoral.

A tot plegat se sumarien les més que conegudes desavinences entre  JxCat i ERC, units a l'espera de la sentència dels presos independentistes, però amb un recorregut conjunt més que discutible, especialment si no troben un aliat que els aprovi els pressupostos.

Principi de la fi de la política de blocs?

Segons l'enquesta d'NC Report, els discursos més radicals, unilaterals i intransigents serien els principals castigats en unes noves eleccions al Parlament de Catalunya. D'aquesta manera, C's perdria 7 diputats, més dura seria la caiguda de JxCat, que passaria dels 34 als 21 diputats; mentre que la Cup, seria l'única que mantindria la seva força, si bé només amb 5 possibles representants a l'hemicicle. Per la seva banda, el PP, condemnat a l'ostracisme intencionat a Catalunya, es mantindria com a darrera força al Parlament, amb 5 diputats i l'esperança d'aconseguir una coalició electoral amb C's força improbable.

En aquest context, i amb la impossibilitat de la formació d'un govern del bloc unionista, s'obre la porta a la fi de la política de blocs. Una opció que tanmateix no deixa de ser complicada, i que pot dependre, en gran manera, de la duresa de la sentència dels presos polítics.

També et pot interessar...