Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Parlament

Compte enrere a la política catalana: la inhabilitació de Torra obre la porta a noves eleccions

A tot aquest escenari s'hi suma també la situació de Puigdemont, el qual, veu una nova possibilitat de tornar a Catalunya

Parlament
El futur de la Generalitat és incert | Catalunya Diari

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat el president de la Generalitat, Quim Torra, a un any i mig d'inhabilitació per un delicte de desobediència a les resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) que ordenaven retirar els llaços grocs i les pancartes a favor dels presos independentistes de la façana del Palau de la Generalitat i de la resta d'edificis públics en període electoral.

Aquest escenari obre ara un nou ventall de possibilitats que, com a punt comú, tenen la incertesa política de Catalunya. Tot i que la inhabilitació de Torra no serà ferma fins que així ho determini el Tribunal Suprem (TS), o en el cas que el president decideixi no recorre-la, el cert és que ja són molts els jocs de cartes que es comencen a ficar sobre la taula. Uns jocs amb els quals, es pot decidir el rumb i el nou camí de Catalunya.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

El paper de Pere Aragonès

La lluita interna i en silenci entre JxCat i ERC podria tenir un paper decisiu en els pròxims mesos, ja que són ja  algunes les veus que creuen que Torra convocarà eleccions abans de ser inhabilitat, per així, evitar que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, agafi les regnes del mandat.

Ara bé, en cas de no ser així i si s'arribés al moment de la inhabilitació de Torra, s'activaria un procediment per a investir un nou president. En aquest cas, al cap de deu dies següents, el president ha de proposar un nou candidat i, en el cas de no aconseguir la majoria necessària, s'iniciaria un nou procés de dos mesos. En aquest període s'hauria d'haver investit un nou president, en cas contrari,  la legislatura es dissoldria i se celebrarien unes noves eleccions després de 54 dies. 

La decisió de la justícia europea amb Junqueras i el nou escenari per a Puigdemont

A més a més, a tot aquest escenari s'hi suma també la situació de l'expresident, Carles Puigdemont, el qual, veu amb la sentència de la justícia europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras, una nova possibilitat de tornar a Catalunya. El 2020 es presenta complicat per la política catalana que, fins al moment, deixa penjats dels fils de la justícia espanyola i europea els seus màxims representants.

També et poden interessar...