Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Josep Lluís Trapero, acusat de rebel·lió

La defensa de Trapero jugarà la carta de l'informe de detencions dels exmembres del Govern

Inicia el judici contra la cúpula dels Mossos i l'antiga conselleria d'Interior

Josep Lluís Trapero, acusat de rebel·lió
Arranca el judici contra el major Trapero i la cúpula d'Interior i Mossos | Catalunya Diari

Josep Lluís Trapero, el major dels Mossos d'Esquadra, s'asseu avui a la banqueta dels acusats, acompanyat de l'exdirector de la policia Pere Soler, l'exsecretari general d'Interior César Puig i la intendent Teresa Laplana. Els tres màxims comandaments policials del cos hauran de demostrar i convèncer el tribunal de l'Audiència Nacional que no van col·laborar amb l'independentisme en els fets que van tenir lloc l'1 d'octubre del 2017.

Una fràgil defensa 

Amb totes les mirades centrades en la vista, ressalta la tara en la defensa de Trapero: el pla de detencions dels exdirigents del Govern  —ara presos— no va quedar per escrit. Un informe —signat pels comissaris López i Molinero— que està ja en mans del tribunal que jutja el major dels Mossos indica que la cúpula de la policia catalana va planejar exhaustivament un dispositiu en previsió del que podria tenir lloc arran la declaració de la independència. Segons informa '324', les defenses mantenen que es va fer un full d'Excel amb el llitat dels comissaris i intendents que haurien de detenir els membres de l'Executiu de Puigdemont.

Expliquen, també, que es va habilitar un helicòpter per traslladar urgentment els arrestats al complex Egara dels Mossos. Allà, els detinguts passarien les hores als despatxos dels comissaris en comptes dels calabossos. El posterior desplaçament, a les disposicions judicials, el durien a terme els GEI, la unitat d'elit. Paral·lelament, per solidificar la defensa, els advocats indiquen també que es va ordenar personalment a l'inspector que era cap de la unitat de coordinació amb l'administració de justícia que anés a la seu del TSJ per posar-se a disposició del magistrat Jesús María Barrientos.

Tanmateix, no hi ha prova fefaent que ho demostri, ja que no va quedar per escrit. Amb tot, serà la carta que jugarà l'excúpula dels Mossos d'Esquadra per tal de convèncer el tribunal de l'Audiència davant un judici en què acuden com acusats de rebel·lió. Cal recordar que el Suprem, tot i no dirimir la culpabilitat o innocència de Trapero, va assenyalar que no es podia condemnar per rebel·lió, i, consegüentment, la Fiscalia —que demana 11 anys de presó— haurà de retirar l'acusació tipificada com a tal i canviar el criteri a sedició. 

També et pot interessar...