Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont fent un discurs durant un acte de celebració de la Diada a Bèlgica

Un informàtic de Waterloo, investigat per presumpta desviació de fons amb criptomonedes

El jutge creu que podria haver desviat cobraments de factures per finançar costos de Puigdemont a Waterloo

Carles Puigdemont fent un discurs durant un acte de celebració de la Diada a Bèlgica
Carles Puigdemont fent un discurs durant un acte de celebració de la Diada a Bèlgica, el setembre passat. | ACN

L'expresident de la Generalitat, líder de JxCat i diputat al Parlament Europeu, Carles Puigdemont, afronta nous problemes judicials en el seu entorn més immediat. Mentre resta pendent del debat sobre el seu suplicatori a l'Eurocambra, ara s'ha sabut que la Justícia espanyola investiga un dels seus col·laboradors més estrets, l'informàtic de la Casa de la República de Waterloo, Jaume Cabaní, que hauria desviat fons per fer transferències en forma de criptomoneda a Puigdemont.

Jaume Cabaní, investigat per presumptes moviments opacs

Tal com es desprèn del sumari de la causa i com ha publicat aquest dimarts, 3 de novembre, 'Crónica Global', Cabaní hauria obtingut fons procedents de subvencions públiques des de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes. Presumptament, aquests diners haurien estat transformats en criptomoneda que el mateix Cabaní hauria venut per obtenir fons amb els quals finançar despeses de l'estada de Puigdemont a Bèlgica, com ara honoraris d'advocats, o despeses pròpies de la gestació de la «república digital».

Segons recull 'Crónica Global', els fons no provindrien només de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, sinó també d'altres entitats i empreses, entre les quals anomenen la Fundació Barcelona Formació Professional, la Fundació Bertelsmann, l'Agència d'Emprenedoria, Innovació i Coneixement —integrada pels Ajuntaments de Vic i Manlleu i el Consell Comarcal d'Osona—, l'Associació Units per a Foment de la Cohesió i la Catalantat (AUFCC), Partal Maresma i Associats (Vilaweb) i CatGlobal, en total per quantitats que passarien dels 120.000 euros.

La militància de JxCat votarà el cap de setmana el reglament de primàries

En un altre ordre de coses, però encara en relació amb Carles Puigdemont, les primàries de JxCat serviran per decidir el candidat presidenciable a la Generalitat i la resta de la llista electoral. Així ho ha explicat la seva portaveu, Elsa Artadi, durant la roda de premsa telemàtica d'aquest dilluns, que també ha assegurat que el president del partit, Carles Puigdemont, no ha decidit encara si vol formar part de la candidatura.

Sigui com sigui, Artadi ha subratllat que la decisió de l'excap del Govern no condicionarà l'elaboració del reglament de primàries de Junts, que s'enllestirà entre aquesta tarda i dimecres, i que les bases votaran durant el cap de setmana. Puigdemont decidirà el seu rol després que JxCat hagi aprovat el reglament. La direcció es reuneix aquesta tarda per mirar de tancar el document.