Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home dipositant un vot en una urna

La Junta Electoral pren una decisió inèdita sobre les eleccions catalanes del 14-F

Des del Govern es defensa que portar el vot ja preparat des de casa disminuirà el risc de contagi

Un home dipositant un vot en una urna
La JEC ha autoritzat l'homologació de les butlletes i sobres electorals descarregables | Cedida

La Junta Electoral Central (JEC) ha autoritzat l'homologació de butlletes i sobres electorals descarregables i imprimibles des d'Internet per a les eleccions del 14-F. Es tracta d'una proposta del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència segons ha explicat el mateix departament a través d'un comunicat. L'objectiu de la mesura, que és aplicable a la ciutadania resident a l'estat espanyol, permetrà dur el vot preparat des de casa i disminuir el risc de contagi. Ja que, d'aquesta manera, «s'evita haver de tocar paperetes al propi col·legi electoral i agilitza també el mecanisme de vot per correu».

La Junta Electoral Central també ha autoritzat que les persones amb discapacitat visual que ho hagin sol·licitat prèviament puguin rebre les butlletes electorals en braille a casa. La sol·licitud s’haurà de fer a través del telèfon 012. Tradicionalment, les butlletes en braille d’aquelles persones que ho sol·licitaven s’enviaven als ajuntaments que, al seu torn, les enviava a les corresponents meses electorals. La novetat d’aquestes eleccions, per tant, és que l’electorat amb discapacitat visual podrà rebre les butlletes directament a casa.

Un fet que, segons el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, «incrementa la intimitat de l’elector, atès que no haurà de preparar el seu vot directament al col·legi electoral». D'altra banda, com en el cas de les butlletes i sobres descarregables, el Govern assegura que també té un impacte positiu en la seguretat, per agilitzar el vot i disminuir la manipulació de butlletes al local electoral.

Laura Borràs candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat

En relació amb els candidats a les eleccions del 14-F, aquest diumenge la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, anunciava que la candidata del partit a la presidència de la Generalitat serà Laura Borràs. Aquest ha estat el resultat de les votacions en les eleccions primàries de JxCat que van durar 48 hores i on van participar el 76% dels afiliats.

Els dos candidats a ocupar aquesta posició eren Borràs i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. Finalment, la portaveu de Junts per Catalunya a Madrid es va imposar obtenint 2.954 vots mentre que Calvet en va obtenir 799. No obstant això, podria ser que Carles Puigdemont es convertís en el número 1 de la llista per Barcelona.

Fa tres anys que Laura Borràs va entrar en l'àmbit de la política i ho va fer sent el número 5 de Carles Puigdemont a la candidatura de JxCat per a les eleccions de 2017. Del maig del 2018 al març del 2019 va ser consellera de Cultura i va arribar a Madrid on es va convertir en cap de llista al Congrés a les eleccions generals d'abril i de novembre del mateix any.