Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Jaume Asens, Ada Colau i Jessica Albiach, en un acte de Catalunya en Comú.

Els Comuns inicien les primàries: Albiach, la més ben situada per ser candidata

El 29 de febrer acabarà el procés i proclamaran la persona escollida

Jaume Asens, Ada Colau i Jessica Albiach, en un acte de Catalunya en Comú.
Jaume Asens, Ada Colau i Jessica Albiach, en una imatge d'arxiu, intervenint en un acte de Catalunya en Comú. | ACN

La maquinària pre electoral s'activa a Catalunya. Les eleccions autonòmiques que s'han de celebrar enguany després de l'anunci del president Torra, tot i que encara no tenen data, han posat en guàrdia els partits, que comencen a treballar en les seves candidatures i en les persones que les hauran d'encapçalar. Una de les formacions que ja ha posat fil a l'agulla són els Comuns, que aquest mes de febrer proclamaran la persona que ha de ser la seva candidata a la presidència de la Generalitat de Catalunya.

Les primàries arrenquen dissabte i culminaran el dia 29

D'aquesta manera, aquest dissabte, 8 de febrer, els Comuns celebraran el seu consell nacional, que posarà en marxa el calendari del procés de primàries. Al llarg del mes es duran a terme les presentacions de les candidatures i les respectives votacions, i està previst que el 29 de febrer es proclami el candidat o candidata.

L'espai polític de Catalunya en Comú  canviarà de cap de llista per tercera ocasió consecutiva. L'any 2015, Catalunya Sí que Es Pot prenia el relleu d'ICV amb Lluís Rabell com a candidat, substituint Joan Herrera. El 2017, el candidat a la presidència de la Generalitat va ser Xavier Domènech, que mesos més tard va optar per abandonar la política. Aquest 2020, doncs, tocarà buscar un nou nom per tercera vegada.

Totes les quinieles apunten a Jèssica Albiach

Tot i que el procés de primàries encara s'ha d'iniciar, el cert és que el nom que liderarà la candidatura d'En Comú Podem a la Generalitat de Catalunya serà, amb tota probabilitat, Jèssica Albiach. Diputada des de 2015, Albiach va néixer a València fa 41 anys i és llicenciada en Periodisme. Des de l'adeu de Xavier Domènech i la marxa d'Elisenda Alamany a l'òrbita d'ERC, Albiach ha pres el lideratge del grup parlamentari  de Catalunya En Comú Podem, esdevenint-ne la presidència i també convertint-se en la principal cara visible de la formació a la cambra.

En la seva tasca parlamentària, ha tingut una importància cabdal en l'acord per al pressupost 2020 amb el govern de JxCat i ERC. Albiach ha encapçalat la comissió negociadora del seu partit —amb el diputat David Cid, procedent d'ICV— i ha trobat l'entesa amb Pere Aragonès (ERC). De fet, la mateixa Albiach no ha amagat la seva aposta per formar un tripartit, amb ERC i PSC, en el proper mandat.

A banda de guanyar pes parlamentari,  Albiach també ocupa una posició preponderant al partit: juntament amb Ada Colau i l'ex alcaldessa de Castelldefels Candela López, lideren l'executiva de Catalunya en Comú i en són les coordinadores nacionals. Jèssica Albiach apunta, doncs, a ser proclamada candidata a la Generalitat el proper 29 de febrer.

Altres noms que havien sonat en el passat estan descartats: Colau no abandonarà l'alcaldia de Barcelona i Jaume Asens acaba d'assumir la presidència d'Unides Podem al Congrés. L'eurodiputat Ernest Urtasun i els parlamentaris Susana Segovia, Marta Ribas i David Cid no competiran amb Albiach per una posició que sembla clara. Amb tot, el 29 de febrer sortirem de dubtes.

També et pot interessar...