Joe Biden, polític demòcrata dels Estats Units, durant la campanya a Florida

Joe Biden guanya la presidència dels Estats Units i posa punt final a l'era Trump

El candidat del Partit Demòcrata s'ha imposat al decisiu estat de Pennsilvània, amb 20 vots electorals

El candidat del Partit Demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, ha guanyat les eleccions presidencials als Estats Units, segons han avançat aquest dissabte diversos mitjans com la CNN o la nord-americana NBC. A diferència del candidat del Partit Republicà, Donald Trump, Biden havia evitat proclamar-se guanyador, a l'espera de veure com evoluciona el recompte de vots en diversos estats clau. 

Finalment, diverses projeccions el situen com a guanyador al decisiu estat de Pennsilvània, amb 20 vots electorals. D'aquesta manera, i tenint en compte que Biden ja tenia assegurats un total de 253 vots electorals, el còmput total supera el mínim de 270 per a poder ser elegit com a president dels EUA.

El demòcrata necessitava guanyar en dos dels estats que faltaven, Geòrgia, Nevada, Arizona o Carolina del Nord, o bé imposar-se a Pennsilvània, com finalment ha passat. Si hi ha una cosa que ha marcat aquestes eleccions ha estat la gran tensió generada per un resultat descafeïnat durant la nit electoral, quan semblava que Donald Trump havia aconseguit quatre anys més, si bé faltaven milions de vots per comptar. 

Unes eleccions marcades per la tensió i les advertències de Donald Trump

De fet, precisament aquesta situació poc clara és la que ha intentat utilitzar Trump per a posar en dubte la validesa dels resultats, que a poc a poc anaven canviant del seu vermell al blau característic de Biden.

Tan sols uns minuts abans de publicar-se la victòria del candidat demòcrata a Pennsilvània, Trump va llançar una advertència: «He guanyat les eleccions, per molt!», va escriure a les seves xarxes socials, on seguia afirmant que s'haurien introduït «desenes de milers de vots il·legals» a les urnes per a provocar la seva derrota. 

Davant d'aquesta actitud, el president electe, Joe Biden, va preferir apostar per la concòrdia, i va demanar tranquil·litat als seus votants, però també va demanar que no quedi cap vot sense comptar. Poques hores després de la jornada electoral, l'exvicepresident de Barak Obama es va presentar com el líder de «tots» els americans, i va defensar la solidesa de la «democràcia» americana.