Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Jordi Cuixart creu que el rei Felip «hauria d'asseure's al banc dels acusats»

L'activista, que pròximament s'enfrontarà al judici oral de l'1-O, considera que el monarca és el responsable de «la violència» exercida pels «poders de l'Estat»

Cuixart creu que el rei Felip hauria d'asseure's al banc dels acusats
Jordi Cuixart ha acusat el rei de ser el responsable de les càrregues de l'1-O | CatalunyaDiari.cat

 

El judici de l'1-O contra els principals líders del procés independentista  tindrà lloc, previsiblement, a principis del pròxim mes de febrer. De fet, ahir mateix el magistrat Manuel Marchena va demanar al ministeri de l'Interior que prepari el trasllat dels presos, perquè siguin a Madrid abans de l'inici  del procés oral. En aquests dies previs, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha tornat reclamat la «desobediència civil»  com a instrument «legítim», i ha carregat contra el rei Felip per la seva reacció el dia 3 d'octubre. 

Creu que el monarca hauria d'afrontar un judici

«És el rei qui hauria d'asseure's al banc dels acusats»,  ha assegurat Cuixart, que també ha recordat les càrregues que es van viure el dia del referèndum de l'1-O. «Qui ha de respondre per la violència que hi ha hagut a Catalunya és el rei d'Espanya, perquè només l'han exercit els poders de l'Estat», ha insistit l'activista. 

[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]

De fet, Cuixart s'ha mostrat convençut que l'Estat es veurà obligat, tard o d'hora, a asseure's «a una mesa de negociació  política». En aquest sentit, ha criticat el judici, titllant-lo de «polític», i assenyalant que  tindran un «tribunal d'excepció». Segons Cuixart, es jutjarà «la democràcia» i la «població civil». «Qui volia que la presó ens fes renunciar als ideals de justícia i llibertat no ha aconseguit el seu objectiu», ha advertit.

Jordi Cuixart assegura que el rei Felip VI s'hauria d'enfrontar a un judici
Jordi Cuixart ha assegurat que és el rei Felip qui hauria d'enfrontar un judici | CatalunyaDiari.cat

 

Cuixart descarta pactar amb la Fiscalia o acceptar un indult

Sobre un possible pacte amb la Fiscalia, escenari que recentment ha agafat força, el president s'ha mostrat contrari.  «Pactar sobre la nostra innocència seria condemnar a les futures generacions a  viure en un Estat totalitari i trair l'esforç dels que es van deixar la pell  per evitar-ho», ha assenyalat. 

  • Més notícies relacionades: 'La venjança espanyola', el reportatge finlandès sobre Forn i Cuixart

Segons Cuixart, l'objectiu dels presos no és «sortir de la presó», sinó aconseguir «viure en una societat plenament lliure». També ha avançat que  no acceptarà cap mena d'indult, perquè considera que és «una qüestió de dignitat i coherència».