Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oriol Junqueras, president d'ERC

Junqueras: «Estic disposat a parlar amb els que aplaudeixen la meva presó»

Junqueras diu que el TS no dinamita la taula de diàleg: «Estic disposat a parlar amb els que aplaudeixen la meva presó»

Oriol Junqueras, president d'ERC
El president d'ERC, Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu. | ACN

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha defensat que la decisió del Tribunal Suprem sobre el règim dels líders independentistes presos no dinamita la taula de diàleg amb l'Estat. «Estic disposat a dialogar amb tothom, també amb els que aplaudeixen la meva presó. M'estimo més el país que a mi mateix», ha afegit en una entrevista a Catalunya Ràdio.

«Encara amb més raó, força i convicció cal continuar reivindicant la importància d'àmbits de diàleg»

Tot i el canvi de les regles del joc del Suprem, Junqueras ha afirmat que «encara amb més raó, força i convicció cal continuar reivindicant la importància d'àmbits de diàleg». I ha donat per fet que el tribunal tombarà el tercer grau i el 100.2 dels polítics presos. De fet, veu «possible» que aquest sigui el seu últim cap de setmana amb aquest règim i ho vincula a la proximitat de les eleccions.

Junqueras no veu cap sorpresa en la decisió del  Tribunal Suprem de tombar el 100.2 de l'expresidenta Carme Forcadell. Una decisió que es dona per fet que condicionarà també l'actual tercer grau dels presos independentistes. «De la mateixa manera que el 2017 deia que molt probablement ens posarien a la presó i va ser així. També en entrevistes recents he dit que el tercer grau segur que duraria poc i que no podrien resistir la temptació de tornar-nos a tancar del tot. Amb la més mínima oportunitat que han tingut ho han demostrat», ha afirmat.

L'exvicepresident del Govern ha destacat que mai un tribunal sentenciador, com és en aquest cas el Suprem, havia opinat sobre un 100.2 i ha lamentat que les regles del joc s'interpretin 'ad hoc' i «de la manera que més els hi convé». Segons Junqueras, és «possible» que aquest sigui el seu segon i últim cap de setmana en tercer grau ja que «reinterpreten el dret» i «ja han fet coses pitjors» i ha considerat que és «molt probable» que en la decisió del Suprem hagi influït la proximitat de les eleccions catalanes. Segons el líder d'ERC, sembla que tenen «tot l'interès» en què ni ell ni d'altres puguin fer campanya electoral.

Junqueras evita entrar en detalls sobre les converses amb Puigdemont

Preguntat per les converses que manté amb l'expresident i líder de JxCat Carles Puigdemont, Junqueras no ha entrat en gaire detalls i s'ha limitat a dir que la seva sensació és que en l'àmbit estratègic s'entenen «molt bé». Pel que fa al nou referèndum que planteja el president de la Generalitat, Quim Torra, el líder d'ERC ha defensat que les coses s'han de fer perquè puguin ser «efectives» i per aconseguir-ho ha defensat que calen «majories rellevants» i «grans consensos» a nivell social i de la comunitat internacional.

«Guanyar un referèndum i que no tingui conseqüències ja ho hem experimentat. Caldria una cosa més del que vam fer l'1-O», ha remarcat tot posant l'accent en la importància de l'efectivitat. Sobre els pactes postelectorals, Junqueras ha afirmat que l'objectiu és arribar a acords amb els partits independentistes i que treballarà perquè això sigui possible. I en aquest context, ha demanat que hi hagi menys preocupacions en «diferències personals trivials» per posar en valor el que, per a Junqueras, és important. Tot i així, ha posat en dubte que hi hagi confiances perdudes entre ERC i JxCat i ha assegurat que ell no té ressentiment cap a ningú.

Junqueras  ha tret importància a la seva situació. «La meva condició personal no condiciona res. Que em tornin a tancar a la presó. Forma part del camí cap a la llibertat. Jo estic bé, em sento fort i serè. Tinc la consciència tranquil·líssima. M'estimo més el país que a mi mateix», ha assegurat. Pel que fa als pressupostos de l'Estat, ha insistit que el PSOE i Podem hauran de triar perquè si pacten amb Cs és «evident» que no pactaran també amb els republicans, segons ha dit.