Junqueras diu que la reforma del Codi Penal i els indults «no són la solució»

El president d'ERC assegura que no es pot descartar «mai» la via unilateral i que el partit republicà no ho ha fet

Oriol Junqueras, president d'ERC
El president d'ERC, Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu. | ACN

«Només hi ha una solució per acabar amb la causa, que és l'amnistia», ha afirmat el president d'ERC, Oriol Junqueras, en una entrevista escrita a Catalunya Ràdio. El republicà ha afegit que la resta de mesures «són parcials i no són la solució», en ser preguntat sobre els indults. Junqueras ha instat l'Estat «a ser capaç de tornar a la política un conflicte que és polític» i ha afirmat que els presos no volen una solució només per a ells sinó una de «global». «Això passa per l'amnistia i l'exercici d'autodeterminació», ha insistit. Junqueras ha afirmat també que «no es pot descartar mai la via unilateral» i que ERC no ho ha fet.

Enfortir el moviment independentista

El republicà ha apuntat que hi ha «molt d'interès» en fer creure que ERC la descarta. Per contra, ha dit que el que defensa ERC és la necessitat d'enfortir el moviment independentista i preparar-se millor «abans de tornar-ho a intentar». Tot i això, ha assegurat que la desobediència civil i les accions unilaterals «sempre» han estat en els seus plans «com a opcions factibles».

Entre els passos a seguir, ha explicat que cal treballar en les zones on l'independentisme està lluny de l'«hegemonia» que té en d'altres. Ha afirmat que això és el que està fent ERC en els darrers anys i ha valorat que «ja està donant resultats». En aquest sentit, ha afirmat que «ningú s'ha autoesmenat de res» i que el que es fa és buscar en cada moment i en funció dels aprenentatges la millor via per avançar cap a l'objectiu de la independència.

Rebutja fer crítiques a Carles Puigdemont

Junqueras ha reconegut que «la manca d'una estratègia conjunta i d'una diagnosi compartida de l'octubre del 2017 és una de les debilitats del moviment independentista». Per això, ha afirmat que cal «seure i consensuar» una estratègia compartida per seguir avançant. El republicà ha rebutjat «entrar en una espiral de retrets» amb altres membres del moviment independentista, com l'ANC. Sobre el llibre de l'expresident Carles Puigdemont, ha afirmat que «tothom té la seva versió dels fets, la seva veritat, i és molt legítim explicar-la». «Nosaltres preferim mirar el passat amb vocació de futur, amb l'objectiu de treure'n aprenentatges i aplicar-los avui per guanyar», ha afegit.

De cara a les properes eleccions, ha afirmat que l'adversari «és el PSC i no JxCAT» i ha assegurat que els acords que hi pugui haver amb el PSOE són «estratègics per al país i per a l'independentisme». En aquest sentit, ha instat l'Estat a fer una proposta perquè fins ara «només ha parlat a través de la repressió, la prohibició i l'empresonament». «La proposta catalana és molt clara: amnistia i autodeterminació, la de l'Estat avui és inexistent», ha dit.

Sobre la taula de diàleg, ha manifestat que és el «reconeixement explícit» per part de l'Estat que existeix un conflicte polític. El republicà ha apuntat que cal intentar el diàleg perquè si dona fruit serà un èxit però també perquè si fracassa, l'independentisme «s'haurà tornat a carregar de raons i legitimitat per tornar-ho a fer».

«Busquen la venjança»

El president d'ERC ha explicat que han viscut «moments durs d'aïllament» després de la suspensió del tercer grau i ha valorat que amb aquesta decisió es volia «afegir més càstig a la condemna». «Busquen la venjança», ha asseverat. El republicà ha explicat que han passat molts dies sense poder veure a les famílies i «moltes hores a les cel·les per la quarantena de la covid».


Comentaris

envia el comentari