Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Susagna Riera (JxCat) revent l'alacaldia a Santa Coloma de Farners

El PSC, fora del govern de Santa Coloma de Farners per les pressions de Torra i la seva família

El president va fer diverses trucades per evitar un pacte entre JxCat i el PSC i aconseguir una alcaldia compartida entre partits sobiranistes

Susagna Riera (JxCat) revent l'alacaldia a Santa Coloma de Farners
El ple de Santa Coloma de Farners es va veure fortament afectat per una trucada de Quim Torra | Cedida

 

El passat dissabte es va conformar el nou equip de govern de Santa Coloma de Farners, la Selva, un municipi de 13.000 habitants on va passar part de la seva joventut Quim Torra i on viu la seva família. La decisió va arribar després d'un dia molt atípic que va començar amb un ple per fer alcaldessa a Susgana Riera (JxCat), realitzant un pacte amb PSC i Independents de la Selva (IdS), tenint cinc regidors els primers i dos cadascuna de les altres formacions, el que generava la majoria absoluta necessària amb nou escons, d'un total de 17.

Però aquest govern no es va arribar a formar. Durant la investidura el públic assistent va demanar a crits que és retires l'acorda amb el PSC i IdS i  el líder d'ERC al municipi, Joan Martí, va fer públicament una proposta a JxCat de governar plegats, tot repartint-se l'alcaldia, amb dos anys per cada formació. La situació, molt tensa, es va veure marcada per la intervenció del president Quim Torra, ja que segons diverses fonts va trucar el dia anterior a membres d'ERC i JxCat per aconseguir un govern entre les dues formacions, segons relata 'El País'.

«Els del 155»

Durant el moment en què Susagna Riera havia de ser proclamada alcaldessa, amb els vots del PSC i IdS, els crits del públic i les paraules de retret d'ERC que preguntaven si «de veritat» el seu grup pactaria amb «els del 155», fent al·lusió als socialistes, van provocar una forta tensió durant el ple. La pròpia germana de Quim Torra i la seva cunyada van decidir retirar el quadre de l'actual president, fet al qual Riera va replicar: «Si fos algú altre a lo millor posaria una denúncia perquè no es pot treure els quadres de l'Ajuntament».

Santa Coloma de Farners
El ple es va veure marcat per la tensió i els crits de part dels assistents que demanaven que es trenqués el pacte amb el PCS | La Sexta

 

Durant aquell moment de tensió, Riera va admetre, molt afectada, haver rebut una trucada del president el dia anterior,  mentre el públic no parava de cridar «trenca el pacte». La situació era tan insostenible que es va acabar suspenent el ple fins a la nit d'aquell dissabte. ERC, que havia estat la formació guanyadora a les urnes amb sis escons, va fer públic que diversos membres de la formació van rebre trucades de Quim Torra per intentar evitar la presència dels socialistes al govern municipal i aconseguir una aliança entre sobiranistes. El president també va trucar a membres de JxCat per tal d'aconseguir un acord entre les dues formacions.

Un canvi de pactes

Quan es va reprendre el ple, a les deu de la nit, Riera va ser elegida alcaldessa, però trencant el seu pacte amb PSC i IdS i creant un de nou amb ERC i IdS, amb un total de 13 regidors i un repartiment de l'alcaldia de dos anys per Junts per Catalunya i dos pels republicans. Totes les formacions van lamentar la «vergonya» de la situació viscuda durant aquell mateix matí.

Segons el nou acord, Susagna Riera (JxCat) es converteix en l'alcaldessa durant la primera part del mandat i després el càrrec passarà en mans dels republicans. Un pacte que va arribar després d'un dia replet de tensions i dos plens, que van provocar dos acords, un, fallit, amb el PSC i un altre, definitiu, amb ERC.

També et pot interessar...