ÚLTIMA HORA

🚨 Les UCI es desborden a Catalunya tot i la millora d'alguns indicadors sanitàris

URGENT

🚫 El Govern allarga les restriccions contra la pandèmia a Catalunya

JxCAT i ERC demanen que cap cos policial pugui fer servir pilotes de goma a Catalunya

Impulsaran iniciatives legislatives al Congrés i al Senat per aconseguir-ho

Els agents de la Policia Nacional van fer servir pilotes de goma durant els aldarulls per la sentència del procés
La Policia Nacional va fer servir pilotes de goma durant els aldarulls per la sentència del procés | Europa Press (David Zorrakino)

ERC i JxCAT han registrat una proposta de resolució al Parlament perquè s’apliquin mesures contra la utilització de pilotes de goma a Catalunya per part de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, seguint les mateixes normes que els Mossos d'Esquadra.

Segons ha avançat Europa Press, en el document es recorda que el 2013 es va debatre l'Informe de la Comissió d'Estudi dels Models de Seguretat i Ordre Públic i l'Ús de Material Antidisturbis en Esdeveniments de Masses, en el qual es va demanar «posar èmfasis en la prevenció i la mediació més que en el mer tracte d'ordre públic, en la traçabilitat i la responsabilitat» de les actuacions policials.

Demanen que cap cos policial utilitzi bales de goma

És a dir, les conclusions d’aquest informe van portar al Parlament a rebutjar l'ús de les pilotes de goma com a material antidisturbis i a una resolució que instava als Mossos a no utilitzar-les. Ara, els dos grups parlamentaris impulsen aquesta resolució ateses «les actuacions policials no ajustades a protocol o injustificades que s'hagin pogut produir durant les manifestacions de les últimes setmanes». Subratllant: «Especialment, l'ús de pilotes de goma per part de la Policia Nacional que viola la voluntat del Parlament de no fer servir aquest material per part dels cossos policials al nostre país».

Per tot això, demanen que la Cambra insti al Govern a garantir que els Mossos compleixin la resolució de 2013, però també «exigeixen a tots els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat» el compliment d'aquesta resolució, després que quatre persones perdessin un ull en les manifestacions a Catalunya. A més, plantegen que s’investiguin totes les actuacions policials i, «en el cas que siguin injustificades o no ajustades a protocol, es depurin les responsabilitats i s'informi la ciutadania amb total transparència».

Tenint en compte que ni el Parlament ni el Govern tenen competències sobre cossos de seguretat més enllà dels Mossos, JxCAT i ERC demanen als partits polítics amb representació al Congrés que prenguin iniciatives legislatives a la Cambra Baixa i al Senat amb l'objectiu que «tots els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat que operin a Catalunya compleixin amb els estàndards i protocols donats el mandat pel Parlament».

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari