Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una reunió de Junts per Catalunya a Brussel·les.

Laura Borràs pren força com a possible candidata de JxCat a la Generalitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, havia anunciat la seva voluntat de ser candidat, però per ara no ha fet cap pas

Una reunió de Junts per Catalunya a Brussel·les.
Laura Borràs pren força com a candidatata de Junts per Catalunya a la Generalitat. | ACN

Divendres de la setmana passada, dia 2 d'octubre, la portaveu de Junts per Catalunya a Madrid, Laura Borràs, confirmava que es presentarà a les primàries internes de la formació per ser la candidata a la Generalitat. A manca d'una decisió sobre si Carles Puigdemont voldrà liderar la llista o no, JxCat ha de decidir qui serà el seu 'candidat efectiu', vagi finalment d'1 o de 2, en funció de la decisió del president del partit i actual eurodiputat de Junts per Catalunya.

Laura Borràs pren força com a candidata a la Generalitat

Hores d'ara, però, sembla que l'opció de Laura Borràs com a candidata podria prendre força. L'ara portaveu de la formació al Congrés dels Diputats comptaria amb el suport de l'expresident Torra, si bé la cúpula de la formació la veu amb cert recel. Carles Puigdemont, president del partit, i Jordi Sànchez, secretari general —amb un ampli poder de decisió i autoritat dins de JxCat, segons fonts consultades— mantenen cert distanciament amb Borràs i creuen que la seva investigació al Tribunal Suprem per fraccionaments de factures presumptament il·lícits quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes pot ser un hàndicap.

Amb tot, segons expliquen a aquest mitjà fonts properes a Junts per Catalunya, Puigdemont i Sànchez finalment podrien optar per beneir Borràs sense buscar un altre candidat amb suport 'oficialista' i evitar així un enfrontament intern en el partit en un moment tan incipient —el congrés fundacional tot just es tancava el passat diumenge. Al mes d'agost, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va manifestar la seva intenció de presentar-se a les primàries, però el cert és que des d'aleshores ha mantingut un perfil molt baix i no ha fet cap pas per presentar de manera oficial la seva candidatura.

Sense descartar que algun militant ras de JxCat amb nul·les opcions es presenti a les primàries, la solució interna del partit podria passar ara perquè Laura Borràs fos l'única candidata de primera fila i assegurar la cohesió interna de la formació. Noms com els d'Elsa Artadi, Jordi Puigneró, Ramon Tremosa —militants— o el de Joan Canadell —independent, però podria concórrer a les primàries perquè el reglament de la formació ho permet— podrien quedar, doncs, en un calaix.

Les primàries, al novembre

JxCat convocarà una consulta a tots els afiliats per validar o rebutjar la proposta de reglament que hauria de regir unes primàries per escollir els candidats a les eleccions de cara al cap de setmana del 7 i 8 de novembre. Just després s'endegarà el procés. La celebració de les primàries serà cap a la segona quinzena de novembre, de manera que encara falten setmanes perquè les intencions variïn i al que ara sembla un camí fàcil per a Borràs, li apareguin obstacles inesperats.