Espanya segueix en la seva pròpia lluita contrarellotge per trobar la seva vacuna contra el coronavirus, i tot apunta al fet que podria estar llesta abans d'acabar aquest 2020. Segons ha explicat Luis Enjuanes, investigador del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), els primers prototips d'aquesta vacuna podrien veure la llum en els pròxims mesos.
La previsió és que abans que acabi el 2020 ja hi hagi algunes dosis de les vacunes en mans de les agències reguladores de medicaments, de manera que puguin avaluar el producte i començar els tràmits per llançar-la al mercat al més aviat possible, tal com ha avançat per a 'El Español'. Si es compleixen aquests terminis, la vacuna podria estar llesta per a la seva aplicació entre el primer i el segon semestre del 2021.
A Espanya hi ha actualment set projectes d'investigació de vacunes en fase 3, és a dir, l'etapa en què els investigadors busquen veure quina eficàcia té la vacuna i si pot tenir efectes secundaris mitjançant proves amb voluntaris. Així, es comparen dades entre persones vacunades i persones no vacunades i s'analitzen els resultats. De totes aquestes vacunes, la més avançada és la del Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC, liderada pel professor Mariano Esteban.
Enjuanes ha assegurat que aquesta vacuna és molt prometedora perquè reuneix dos avantatges bàsics: Ofereix una resposta immunològica molt elevada, ja que el vector viral és molt potent; i el poxvirus atenuat ja s'ha provat en molts països i es pot fer de forma ràpida. El següent pas important serà reforçar la seguretat de la dosi, i per a això es realitzaran proves de protecció en ratolins transgènics humanitzats, primer, i en macacos a començaments del pròxim any.
Aquesta vacuna hauria d'estar disponible durant el segon semestre del 2021, de cara a l'estiu, si es compleixen els terminis i no sorgeixen imprevistos, mentre que la vacuna en la qual treballa el mateix Luis Enjuanes trigarà una mica més, cap a finals de l'any vinent: «Arribarem més tard, però ho farem amb una vacuna més adequada i més potent». En aquest cas, la vacuna té la particularitat que s'obté arran del mateix virus i a més s'aplica de manera intranasal. A més, el seu vector viral és innovador, i això farà que s'hagin de fer més proves per determinar la seva eficàcia i seguretat.
Demanen inversió en la indústria farmacèutica espanyola
En tot cas, l'equip d'Enjuanes va ser el primer laboratori del món a aconseguir un genoma sintètic dels coronavirus. La seva experiència contrastada els permet, amb poques persones, avançar en el desenvolupament de les fases al mateix ritme que grans laboratoris internacionals amb equips de més de 600 persones. No obstant això, els problemes sorgeixen amb els assajos clínics i, especialment, en la fase 3, quan la vacuna es testa en humans. Aquestes proves tenen un cost d'entre 40 i 60 milions d'euros, així que el CSIC ha creat un consorci en el qual participen companyies espanyoles i estrangeres per a contribuir a la fabricació de la vacuna.
Luis Enjuanes assenyala la importància que Espanya inverteixi en recerca per al futur: «No hem d'oblidar que epidèmies n'hi haurà sempre, i per a fer-les front hem de tenir les nostres pròpies fàbriques de vacunes. Són plans d'estratègia nacional, igual que es compren avions, vaixells i equip militar per a la defensa del nostre país». Fins que no surti la vacuna, el viròleg recorda que l'ús de la màscara continua sent el millor mètode per a prevenir els contagis, ja que pot evitar fins al 80% de les infeccions. En altres països, sense anar més lluny, s'ha demostrat que portar màscara ha ajudat a reduir fins i tot el contagi de la grip.