Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Laura Borràs i Carles Puigdemont.

El càrrec que podria ocupar Borràs fora del Govern segons els plans de Puigdemont

Elsa Artadi seria la dona forta del partit 'puigdemontista' al govern de Pere Aragonès

Laura Borràs i Carles Puigdemont.
Laura Borràs i Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu abans de la campanya electoral a Waterloo. | ACN

El diari ‘El Confidencial’ publica aquest dimecres, 24 de febrer, el possible pla de Carles Puigdemont, el president de Junts per Catalunya, per tenir ‘fil directe’ amb el futur Govern i situar-hi una persona de la seva màxima confiança com a cap visible de JxCat a l’executiu. Segons el digital, Puigdemont va plantejar el passat dijous, en la reunió que va mantenir la cúpula de Junts a Waterloo, que Laura Borràs quedés fora del Govern i assumís la presidència del Parlament.

Borràs, possible presidenta del Parlament?

Amb aquesta decisió, Borràs seria la persona designada per presidir la cambra i, per tant, per ser la segona autoritat del país, només per darrere del president de la Generalitat. Una possible inhabilitació de Borràs per la causa de fragmentació presumptament irregular de diversos contractes quan era presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, que aviat assumirà el TSJC, passaria, doncs, per un nou ‘cop a l’independentisme’, amb la destitució per part de la Justícia de la presidenta del Parlament. Val a dir, però, que segons ‘El Confidencial’, Borràs encara no ha donat un ‘sí’ a aquesta proposta que hauria formulat Puigdemont.

Seguint el pla de l’eurodiputat i expresident de la Generalitat, si Borràs assumís la presidència del Parlament, podria situar al Govern la seva persona de màxima confiança, Elsa Artadi, que assumiria la posició de més rang que pertoqués als ‘puigdemontistes’ a l’executiu: probablement, la vicepresidència i/o la conselleria d’Economia. La proposta de Puigdemont no satisfà del tot Laura Borràs, amb qui no manté una decisió excessivament fluïda, però no es descarta que pugui acceptar-la en funció de com evolucionin els esdeveniments en les properes setmanes.

Una presidència de la cambra que no desagrada a la CUP

Aquesta no és l’única teoria al voltant de la presidència del Parlament que circula en aquest breu lapse de vint dies hàbils entre les eleccions i la constitució de la cambra. Una altra possibilitat seria que el càrrec l’ocupés la CUP, si bé aritmèticament és més complex que els anticapitalistes puguin arribar a la presidència del Parlament —fins i tot, no tenen assegurada la seva presència a la Mesa.

Dins la CUP, l’organització Endavant és la més reticent a entrar al Govern, i per això veurien amb bons ulls quedar-se amb el càrrec de la presidència del Parlament. Els serviria per situar-hi la seva cap de llista, Dolors Sabater, que no acaba d’encaixar amb aquest sector de la formació anticapitalista, i els permetria dominar el grup parlamentari, del qual Sabater quedaria exclosa del dia a dia de la vida parlamentària.

Per ara, doncs, es tracta de meres especulacions al voltant d’un càrrec que, sens dubte, anirà lligat a les negociacions per a la investidura. Hores d’ara, tot resta en ‘stand by’ a l’espera de l’avenç de les negociacions paral·leles d’ERC amb la CUP i amb JxCat.