Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez, Carmen Calvo i Iván Redondo, a la sala de premsa de la Moncloa.

Sánchez no tornarà l'IVA que deu a les comunitats i genera el malestar de diversos barons

Es preveu que el Consell de Política Fiscal i Financera, que es fa divendres, sigui convuls

Pedro Sánchez, Carmen Calvo i Iván Redondo, a la sala de premsa de la Moncloa.
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu abandonant. | Catalunya Diari

La setmana política de  Pedro Sánchez  no serà intensa només per la reunió d'aquest dijous amb el president de la Generalitat, Quim Torra. El cap de l'executiu espanyol i el seu equip també tenen el focus posat en el que passi aquest divendres, 7 de febrer, a la seu del Ministeri d'Hisenda, on se celebrarà el Consell de Política Fiscal i Financera amb representants de totes les comunitats autònomes excepte Catalunya, on Pere Aragonès ja ha anunciat que no hi serà.

Diversos barons, en contra de Sánchez per la no-devolució de l'IVA autonòmic

La trobada es preveu polèmica perquè el govern Sánchez no té intenció de retornar a les comunitats autònomes els 2.500 milions d'euros que els deu en concepte d'IVA. Ho anunciava fa uns dies la ministra de Política Territorial del govern estatal, Carolina Darias.

La decisió ha aixecat controvèrsia entre les comunitats autònomes que governa el PP, com ara Madrid, Andalusia o Galícia. El cas, però, és que tampoc no ha agradat gens als barons del PSOE que governen a les seves autonomies. Els casos més significatius són el d'Emiliano García-Page a Castella la-Manxa, Javier Lambán a l'Aragó i Adrián Barbón a Astúries.

Ximo Puig, aliat de Pedro Sánchez

A l'altra cara de la moneda hi ha el president del govern del País Valencià, també socialista,  Ximo Puig, que s'ha alineat amb la postura de Pedro Sánchez. Malgrat que l'executiu de Puig reclama la devolució de 281 milions d'euros en concepte d'IVA, el president valencià ha optat, discursivament, per posar el focus en l'origen del problema, que és la legislació impulsada per l'anterior ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro (PP), protegint de les crítiques a l'actual titular, María Jesús Montero, i desactivant així una rebel·lió que, de comptar amb el suport de Puig, es podria convertir en tota una crisi territorial al PSOE.

També et pot interessar...