Marchena s'encara amb testimonis catalans que subratllen que responen a VOX per obligació

Un votant d'Alforja expressa el «rebuig absolut de contestar l'extrema dreta feixista» i el magistrat el talla

Marchena diu a la testimoni Isabel Castell que tot el que es fa al judici és per «imperatiu legal», també respondre a Vox
Marchena diu a la testimoni Isabel Castell que tot el que es fa al judici és per «imperatiu legal», també respondre a VOX | Tribunal Suprem

El Tribunal Suprem ha viscut el matí d'aquest dimecres, 8 de maig, tensos moments entre el president del tribunal de l'1-O, Manuel Marchena i diversos testimonis que declaraven en aquesta jornada, dos dels quals són tarragonins, de la Sénia i d'Alforja. Alguns testimonis han volgut remarcar el seu rebuig a haver de respondre les preguntes de VOX.

«Els testimonis no tenen dret a demanar declarar en català»

Marchena ha respost a diversos testimonis que, tot i no posar objeccions, sí han volgut remarcar que contestaven a l'acusació popular de VOX perquè la llei els obliga. «Tot el que es fa aquí és per imperatiu legal, té el deure de declarar, tots estem aquí per imperatiu legal, però si ho vol subratllar fa molt bé de fer-ho», ha dit a Joan Torres, un votant d'Anglesola, a l'Urgell. A més, en el cas de Torres, havia presentat un escrit per poder declarar en català però Marchena li ha remarcat que els testimonis no tenen aquest dret «per més respecte que tinguem a la llengua catalana». «En aquest judici està tot reglat, també l'idioma», ha afegit el magistrat.

Una fórmula similar ha usat per valorar la mateixa afirmació que ha fet Isabel Castell, de la Sénia, al Montsià, a qui ha recordat que «tot» el que passava a la sala era «per imperatiu legal». Un altre testimoni, Alfons Barceló, d'Alforja, al Baix Camp, ha mostrat el rebuig a «l'extrema dreta feixista» i Marchena també li ha recordat l'obligació de declarar.

El votant d'Alforja rebutja les idees de VOX però respon a les seves preguntes

A banda dels dos testimonis que han expressat que responien a VOX per «imperatiu legal», n'hi ha hagut un tercer que també ha fet una objecció a haver-los de contestar. «Vull mostrar un rebuig absolut a les idees de l'extrema dreta feixista de VOX, però respondré», ha manifestat Alfons Barceló. El jutge li ha dit que té l'obligació de respondre i ell ha reconegut que, tot i l'objecció, tenia intenció de fer-ho. «Doncs faci-ho si us plau», li ha dit Marchena.

Marchena ha estat més explícit en el cas d'Isabel Castell, que ha promès ser «una testimoni veraç i imparcial» i que és regidora a la Sènia. «Està asseguda aquí per imperatiu legal, ha respost a la lletrada que l'ha proposat per imperatiu legal, també a les preguntes del fiscal i l'advocacia de l'Estat i ara té l'imperatiu legal de respondre l'acusació popular; si el vol subratllar el subratlla però tot el que ha passat aquest matí és per imperatiu legal», ha declarat el president del tribunal.

Marchena frena una pregunta del fiscal

El president del tribunal també ha intervingut quan ha vist que el fiscal Jaime Moreno preguntava a un votant de Vic, Jordi Vidal, si «va votar per la independència». «No pot preguntar al testimoni què va votar, formuli una altra pregunta», l'ha tallat el president.


Comentaris

envia el comentari