El president Artur Mas durant una compareixença davant el micròfon i arbrat darrere

Mas qüestiona públicament dues importants decisions de Puigdemont i Torra

L'expresident de la Generalitat no ha dubtat a posar en qüestió les decisions que van marcar el final dels seus dos successors

Qui va ser president de la Generalitat entre 2010 i 2016, Artur Mas, anunciava fa tot just tres setmanes que es quedava al PDeCAT enlloc de seguir el camí del successor que ell mateix va designar, Carles Puigdemont, cap al seu nou partit, Junts per Catalunya. Al seu torn, Quim Torra, el president de la Generalitat fins el passat dilluns, 28 de setembre, manté la condició d'independent, tot i que va ser escollit per JxCat i a ningú no se li escapa la forta ascendència que ha tingut Carles Puigdemont en el seu Govern.

El cas és que la distància entre Artur Mas i els seus dos successors, Carles Puigdemont i Quim Torra, és evident, pública i cada cop més pronunciada. Tant, que Mas ja no escatima en crítiques —subtils, sí, però ben entenedores— a les grans decisions que han pres els dos presidents que han passat per Palau des que ell va abandonar el lideratge de l'executiu català.

Retrets tant per a Puigdemont com per a Torra

En una entrevista a 'El Punt Avui', Mas ha criticat en primer lloc la decisió de l'etapa Puigdemont que va precipitar l'aplicació de l'article 155: la declaració unilateral d'independència feta pel Parlament i impulsada pel mateix Puigdemont després de renunciar a convocar eleccions autonòmiques. «Per mi, no va ser confrontació intel·ligent la DUI del 27 d’octubre, perquè fer una declaració d’independència per no poder-la implementar no és confrontació intel·ligent», ha deixat clar Mas.

També hi ha hagut retrets per a Quim Torra després de la decisió de no despenjar la pancarta independentista que, finalment, li costava la inhabilitació política el passat dilluns, 28 de setembre. «Era evitable si el president Torra hagués retirat la pancarta a temps. Sí, era evitable. La pregunta que ens hem de fer és per què no ho va fer. I això té dues respostes. Una: per una pancarta calia perdre la presidència de la Generalitat? I després n’hi ha una altra: per defensar drets fonamentals i drets humans com són la llibertat d’expressió i d’opinió et pots jugar fins i tot la presidència de la Generalitat?», es plantejava Mas. Preguntes retòriques per qüestionar, doncs, la decisió que ha dut Torra a la culminació brusca de la investidura.