Un mes decisiu per a Colau: Comença el compte enrere per negociar el pressupost

El projecte va passar aquest dimecres el primer tall a la Comissió d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb una jaqueta vermella i mascareta amb els colors LGTBI
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una imatge d'arxiu. | Cedida

El govern de Barcelona afronta des d'ara i fins a finals d'any les setmanes més decisives del 2020 i, probablement, de les més importants del mandat. L'executiu que presideix Ada Colau pretén aprovar en el ple del mes de desembre el pressupost de l'Ajuntament de Barcelona de cara al 2021. Es tracta d'un pas que cada any és molt important, però que ara agafa encara més rellevància ja que els comptes s'han d'adaptar a la realitat dels ingressos i les despeses municipals derivats de la crisi de la covid-19.

El projecte de pressupostos ha passat, de moment, el primer tall: dimecres, la Comissió d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament de Barcelona hi donava el vistiplau gràcies a l'abstenció de l'oposició. El tinent d'alcalde del ram i líder del PSC, Jaume Collboni, assegurava que es tracta d'un pressupost «expansiu», de 3.231 milions d'euros, 197,5 més que en els de 2020.

Arriba ara el temps de la negociació

El fet que els pressupostos barcelonins passessin dimecres el primer tall en comissió, no implica ni de bon tros la seva aprovació definitiva. Arriben ara, doncs, setmanes clau per al govern local que integren Barcelona en Comú i el PSC. Fa un any, els pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona van entrar en el 'paquet' de la negociació dels números de la Generalitat: mentre ERC i JxCat van donar suport als números de Colau; Catalunya En Comú Podem va votar favorablement els pressupostos del Govern de la Generalitat.

Un 'quid pro quo' que enguany no es repetirà: la Generalitat no començarà a treballar en el seu pressupost, si és que ho fa, fins a la constitució del nou Govern. Colau necessita la seva aprovació aquest desembre i, per això, caldrà que treballi el suport d'alguns dels grups de l'oposició. Per ara, ERC ja ha avançat en boca del seu portaveu al consistori, Ernest Maragall, que «caldrà treballar molt»; mentre que la líder de JxCat, Elsa Artadi, ha apuntat que «el pressupost pot ser una eina per afrontar el 2021 amb garanties». Comença, doncs, una etapa decisiva per al govern Colau.


Comentaris

envia el comentari