Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Parlament

La Mesa rebutja la iniciativa popular que proposava una nova declaració d'independència

El col·lectiu Unitat per la Independència reclamava que la cambra tornés a declarar la secessió, Catalunya es constituís com a país independent i s'obrissin negociacions amb l'Estat espanyol

Parlament
La Mesa del Parlament rebutja la iniciativa legislativa popular de declaració d'independència. | CEDIDA

 

La Mesa del Parlament ha rebutjat aquest dimarts, 25 de juny, la iniciativa legislativa popular (ILP) que proposava que la cambra declarés la independència. Cs i PSC-Units han fet valer els seus tres vots davant dels dos de JxSí, que ha votat a favor d'admetre la ILP, i dels altres dos d'ERC, que s'ha abstingut.

La iniciativa, presentada pel col·lectiu Unitat per la Independència, reclamava que la cambra tornés a declarar la secessió, Catalunya es constituís com a país independent i s'obrissin negociacions amb l'Estat espanyol. Fonts parlamentàries han explicat que els àmbits que poden ser matèria d'ILP estan regulats per una llei del Parlament i no s'hi inclou la independència, per això ERC s'ha abstingut.

El contingut de la iniciativa

El text de la ILP reprodueix la declaració d'independència que JxSí i la CUP van signar el 10 d'octubre del 2017 després que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont suspengués temporalment la proclamació de la república catalana.

Malgrat que no va tenir validesa jurídica, el text va servir per rubricar el compromís de tots dos grups amb la independència, que s'acabaria declarant 17 dies després: el document constituïa la República catalana com un estat independent, establia l'entrada en vigor de la llei de transitorietat i obria un procés constituent, i és el mateix que conté aquesta ILP.

També et pot interessar...