Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Alcalde castellar

Omar Noumri Coca, el primer alcalde català d'origen àrab

Aquest jove, de pare algerià i mare catalana, es va instal·lar a Castelló de Farfanya, a la Noguera, fugint de la guerra

Alcalde castellar
Omar Noumri (ERC) serà el primer alcalde àrab de Catalunya | Twitter

La història d'Omar Noumri Coca és tot un exemple de com una persona no nascuda a Catalunya pot integrar-se perfectament i acabar tenint un paper important a la vida social i política. Aquest jove, nascut el 1991 a Algèria, es va convertir el passat diumenge en el primer alcalde d'origen àrab a Catalunya guanyant les municipals, per ERC, a Castelló de Farfanya, a la Noguera.

De pare algerià i mare catalana, la seva relació amb el seu actual poble va començar quan era ben petit. El ja alcalde de Castelló explicava, a 'Nació Digital', com el 1992 la seva família va fugir del seu país natal «perquè hi havia una guerra».  

Ha sabut combatre els rumors i prejudicis

Per aconseguir aquesta victòria Noumri, que es defineix com un «àrab-català», ha hagut de superar alguns rumors i prejudicis pel seu origen i per la seva condició de musulmà. Ell mateix es mostrava orgullós dels seus veïns que «van votar la nostra candidatura després que es fessin circular rumors com que tancaria l'església i obriria una mesquita».  

Resultats
Resultats de les eleccions a Castelló de Farfanya | CatalunyaDiari.cat

 

El candidat republicà es va imposar clarament a JxCat, obtenint de 5 dels 7 regidors del municipi. Va revalidar la majoria absoluta de la seva predecessora Cristina Lafay, tot i les crítiques d'aquesta.  Ella, que tot i guanyar per Esquerra va acabar abandonant la formació, dubtava que un fill de «mare convertida a l'Islam» i de «l'imam de la mesquita de Balaguer» fos un «republicà convençut».

Llicenciat en Història i net d'un republicà 

La vida d'Omar però contradiu clarament les declaracions de Lafay. Ja quan era adolescent va estar afiliat a les joventuts de Convergència, la JNC. Anys després es va llicenciar en Història i va començar a ser simpatitzant d'ERC, partit on milita des de fa poc temps. D'aquesta manera seguia les passes del seu avi matern: «Era republicà i fins i tot revolucionari, i jo he begut de les seves fonts». 

Ara afrontar el repte de recompensar, amb bones accions de govern, tot el suport rebut i superar les possibles controvèrsies que pogués tenir la seva figura com a alcalde. Tindrà l'oportunitat de fer un nou servei públic per Castelló de Farfanya, després que ja exercís com a jutge de pau. 

També et pot interessar...