Onze de Setembre: una Diada, tres perspectives molt diverses

Parlem amb un independentista, un federalista i un constitucionalista perquè ens expliquin com viuen l'11-S
Una de les manifestacions independentistes de la Diada, a Barcelona, els darrers anys | Redacci√≥

La Diada Nacional de Catalunya se celebra l'11 de setembre i la jornada és festiva a tot el país. Potser aquest és dels pocs denominadors comuns que queden al conjunt de la societat catalana per un dia que, si bé històricament ja havia tingut components reivindicatius, fa set anys que s'ha convertit en la gran jornada de mobilització de l'independentisme, amb les manifestacions que, des de 2012, organitzen l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.

 

Probablement no hi ha una Diada Nacional, sinó que n'hi ha 7 milions: cadascun dels catalans la viu a la seva manera i té els seus motius. Però en una jornada tan marcada políticament des de fa anys, a TarragonaDigital.com hem seleccionat només tres d'aquestes visions perquè ens detallin què en pensen de la Diada Nacional, de les celebracions que s'hi fan i de l'actualitat política de Catalunya.

 

Tres tarragonins ‚ÄĒun independentista, un federalista i un constitucionalista; membres fins i tot destacats d'entitats de la seva orientaci√≥ pol√≠tica‚ÄĒ ens donen tres √≤ptiques ben diverses sobre un Onze de Setembre que, un any m√©s, es presenta mogut a escala informativa.

 

¬ęLa independ√®ncia va per llarg, per√≤ no podem fallar cada any a Barcelona¬Ľ

Per primer cop, Òscar Hijosa passarà una Diada Nacional de Catalunya com a coordinador de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Tarragona. Va assumir el càrrec ara fa uns mesos i els dies previs a aquest dimecres han estat d'allò més atrafegats amb l'organització del desplaçament a la plaça d'Espanya de Barcelona, o amb la venda de samarretes, una de les grans fonts de finançament de l'entitat independentista.

 

Com no podia ser d'altra forma, Hijosa ser√† a Barcelona, a la manifestaci√≥ independentista de la Diada, i no ent√©n qui diu que l'Onze de Setembre exclou qui no √©s independentista. ¬ęA la Diada celebrem la derrota de l'11 de setembre de 1714 i no crec que sigui excloent, √©s una jornada molt participativa¬Ľ, argumenta. La d'aquest dimecres ser√† la vuitena gran manifestaci√≥ independentista de la Diada i Hijosa √©s optimista.

 

¬ęSi mirem nom√©s les xifres d'inscripcions del Camp de Tarragona, superen amb escreix les de l'any passat i s√≥n de r√®cord¬Ľ, explica. Un optimisme que contrasta amb la tensa relaci√≥ de JxCat i ERC, els dos grans partits independentistes. Amb tot, per√≤, √íscar Hijosa no creu que l'assist√®ncia a la Diada se'n vegi perjudicada respecte a altres anys. ¬ęAls catalans ens agrada molt l'¬ęui-ui-ui¬Ľ i les not√≠cies de certs mitjans de comunicaci√≥ ens espanten, per√≤ les dades s√≥n espectaculars i segur que ser√† un √®xit¬Ľ, argumenta.

 

El cert, per√≤, √©s que la situaci√≥ actual del proc√©s ha desmobilitzat independentistes. Hijosa els vol conv√®ncer: ¬ęLa independ√®ncia va per llarg, no ens perdem, siguem pacients i resilients. Som un poble determinat i cal que hi anem cada any, encara que sigui dif√≠cil¬Ľ, demana. ¬ęLa gent que es quedi a casa mirant Netflix i al vespre posi les not√≠cies, es penedir√† de no haver vingut¬Ľ, rebla.

 

Sobre l'actualitat pol√≠tica, el futur immediat passa per la sent√®ncia. Hijosa ho t√© clar: creu que est√† ¬ędecidida des de fa temps¬Ľ i que ¬ęser√† dura i voldr√† ser exemplar¬Ľ. Alhora, adverteix que ¬ępot ser un boomerang, com el tsunami democr√†tic que viurem: potser per voler ser m√©s durs, la societat civil es determinar√† encara m√©s¬Ľ.

 

¬ęLa mobilitzaci√≥ de la Diada hauria de mostrar la pluralitat d'opinions que hi ha dins del catalanisme¬Ľ

Jordi Sol√© viu al Vendrell, √©s membre de Federalistes d'Esquerres i ha ocupat c√†rrecs p√ļblics amb el PSC fins fa pocs mesos. S'autodefineix com a catalanista i federalista i es mostra preocupat pel mode de celebraci√≥ de la Diada Nacional que s'ha imposat en els darrers anys. ¬ęHem de tornar a prioritzar la conviv√®ncia en pau i en llibertat¬Ľ, manifesta a TarragonaDigital.com.

 

¬ęL'Onze de Setembre hauria de fer-se una manifestaci√≥ que inclogu√©s totes les vies possibles dins del catalanisme, totes elles leg√≠times: la independentista, la federalista i la unionista¬Ľ, creu Sol√©, que apunta que la marxa hauria de fer-se ¬ęsota una √ļnica bandera: Catalunya; i mostrar el conglomerat de la pluralitat del nostre pa√≠s¬Ľ. ¬ęEl catalanisme l'entenc com la idea de voler el b√© per a Catalunya, i les tres vies s√≥n leg√≠times i hi caben¬Ľ, argumenta.

 

Actualment, qualifica la manifestaci√≥ de la tarda de la Diada com a ¬ęexcloent, √ļnicament independentista¬Ľ. ¬ęI em sap greu perqu√® tots els pensaments s√≥n leg√≠tims¬Ľ, comenta. Amb tot, reconeix que fins ara ha anat ¬ęcada any¬Ľ a la manifestaci√≥ convocada. ¬ęTinc dret a ser-hi, a sortir al carrer i expressar la meva opini√≥, encara que no cregui en el proc√©s¬Ľ, argumenta. Enguany, per√≤, ha decidit no assistir a Barcelona i passar√† el dia festiu a la muntanya, amb el seu fill.

 

Amb tot, per√≤, Sol√© √©s ferm sobre la proposta de Ciutadans de traslladar la Diada al 23 d'abril. ¬ęSant Jordi est√† molt b√©, per√≤ traslladar la Diada significaria desvirtuar el seu significat, el simbolisme de la lluita del poble de Catalunya¬Ľ, diu, i insisteix que ¬ęa la Diada hi hem de cabre tots i moure-la tamb√© implicaria exclusi√≥ de pensaments¬Ľ. Sobre la sent√®ncia del judici del proc√©s, Sol√© demana ¬ęl'absoluci√≥¬Ľ. ¬ęNo han fet res per ser a la pres√≥, la rebel¬∑li√≥ no hi √©s per enlloc i hem de demanar que els alliberin, tamb√© perqu√® mentre aix√≤ perduri, aquest problema que tenim tindr√† una dif√≠cil soluci√≥ pol√≠tica¬Ľ, rebla.

 

Manifestació unionista a Tarragona
Imatge d'una manifestaci√≥ unionista a l'amfiteatre de Tarragona per la Diada Nacional | Arxiu

 

¬ęLa pressi√≥ ambiental per la Diada √©s asfixiant i l'independentisme fa un tuf racista¬Ľ

A Jaime Climent no l'assalta cap mena de dubte a l'hora de qualificar les celebracions de la Diada Nacional de Catalunya. ¬ęPartim de la base que milions de catalans ens sentim totalment exclosos¬Ľ, explica d'antuvi a TarragonaDigital.com. Climent √©s el coordinador a la ciutat de Tarragona i vicepresident provincial de Societat Civil Catalana, i no veu amb bons ulls la mobilitzaci√≥ d'aquest dimecres a la tarda a Barcelona. ¬ęLa societat catalana en ple hauria de ser respectuosa¬Ľ, explica.

 

Climent creu que Catalunya viu a dia d'avui un ¬ęproblema de conviv√®ncia¬Ľ i que la part de la societat que es declara independentista ¬ę√©s excloent i fa reivindicacions absurdes¬Ľ. ¬ęHaurien de fer un examen dels actes que han protagonitzat fins ara¬Ľ, creu Climent, que apunta que ¬ęla manifestaci√≥ de la Diada √©s una conseq√ľ√®ncia m√©s del problema de conviv√®ncia existent; el trencament √©s tal que fins i tot es va arribar a l'extrem de trencar tamb√© amb la llei¬Ľ.

 

SCC i els partits constitucionalistes van fer, a la Diada de 2013, un acte a l'amfiteatre de Tarragona. Climent no creu que hi hagin renunciat, sin√≥ que ¬ęel constitucionalisme ha estat excl√≤s¬Ľ, i es mostra partidari de traslladar la Diada Nacional de Catalunya al 23 d'abril, coincidint amb Sant Jordi. Creu que ¬ęreuneix els requisits de conviv√®ncia, d'hist√≤ria i de no-invent que calen per a la Diada¬Ľ.

 

Amb tots aquests elements, Climent t√© clar que no seguir√† la mobilitzaci√≥ independentista a trav√©s dels mitjans i explica que t√© TV3 ¬ędessintonitzada¬Ľ. ¬ęQu√® far√© per la Diada? En la mesura del possible, fugir! La pressi√≥ ambiental √©s asfixiant¬Ľ, explica, alhora que apunta al ¬ętuf racista¬Ľ de l'independentisme. Sobre la sent√®ncia del judici del proc√©s, Climent creu que ¬ęopinar sobre una decisi√≥ judicial √©s una temeritat dictatorial¬Ľ i espera que ¬ęs'apliqui l'Estat de dret¬Ľ.Comentaris

envia el comentari