Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra investit president de la Generalitat de Catalunya

Els partits ja preparen la maquinària electoral a Catalunya

La inhabilitació de Torra arribaria a mitjans de 2020, fet que portaria a noves eleccions al Parlament

Quim Torra investit president de la Generalitat de Catalunya
Quim Torra investit president de la Generalitat de Catalunya | CatalunyaDiari

Tot fa preveure que Quim Torra pugui ser inhabilitat com a president de la Generalitat de Catalunya. El risc de condemna per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és evident, i podria ser apartat del càrrec amb una pena d'un any i vuit mesos, que és el màxim que demana la fiscalia. Un cop arribés, Torra la podria recórrer al Tribunal Suprem, fet que encara allargaria més el procés judicial, però els partits catalans ja treballen amb la hipòtesi que el 2020 sigui any electoral, ja que la mitjana de temps que triga el Suprem en resoldre els recursos se situa en els nou mesos. 

Què passa si inhabiliten Quim Torra

Tal com marca la llei, si Torra és condemnat per desobediència, la seva inhabilitació seria efectiva i hauria d'abandonar de manera automàtica el càrrec. Un cop succeís això, s'activaria el mecanisme per convocar unes eleccions al Parlament, però qui assumiria la presidència de forma interina seria el vicepresident Pere Aragonès, home fort d'ERC amb Junqueras empresonat. 

Com era d'esperar, es tracta d'un escenari que no agrada gaire a Junts per Catalunya, que veuria com el seu rival per l'hegemonia independentista arribaria a les urnes ostentant la presidència. I tot i això, aquest sembla l'escenari més probable si Torra no convoca eleccions abans de ser inhabilitat, ja que és molt difícil que Esquerra i JxCat trobin un candidat de consens i que ja sigui diputat per evitar noves eleccions i que convenci a la CUP, que amb tan sols 4 diputats veuria amb bons ulls tornar a passar per les urnes.

Eleccions el 2020, però amb quins candidats?

Situats, doncs, en escenari electoral, els partits ja comencen pensar en candidats i estratègies. Tot sembla indicar que  Pere Aragonès serà la cara visible d'Esquerra, tot i que no es descarta Roger Torrent. El president del Parlament té bon cartell i Aragonès li costa semblar més proper a la gent, però el vicepresident de la Generalitat hauria guanyat la cursa interna republicana.

Artur Mas i Carles Puigdemont el 21 d'octubre de 2017, en una protesta al carrer
Artur Mas i Carles Puigdemont | CatalunyaDiari

Junts per Catalunya, en canvi, té diversos escenaris oberts. Si Torra acaba inhabilitat, no podria ser cap de cartell, de manera que quedaria descartat. En aquest escenari, surten amb força dos noms: Artur Mas i Carles Puigdemont. El darrer seria purament simbòlic, per arrossegar vots i provar de tornar a superar Esquerra. Puigdemont té a l'horitzó la possible extradició, així com la decisió final del Tribunal de Justícia de la UE sobre la immunitat de Junqueras, que també podria ser la seva. Puigdemont seria cap de llista en cas que fos extradit, sense cap opció d'arribar a la presidència, però amb un clar objectiu electoral.

L'altra opció seria la d'Artur Mas, que a partir del 23 de febrer de 2020 pot tornar a ser candidat, després que acabi la seva inhabilitació per haver organitzat el 9-N. Mas seria un perfil més pragmàtic, allunyat de la voluntat de molts dirigents de JxCat de mantenir el pols amb l'Estat, de manera que la seva elecció sembla complicada.

També sonen els noms d'Eduard Pujol o Laura Borràs, alternatives plausibles i que demostrarien que a Junts per Catalunya els independents tenen més força que els militants del PdeCAT.