Pedro Sánchez escull dos catalans per presidir el Congrés i el Senat

Meritxell Batet serà la candidata a la presidència del Congrés mentre que Manuel Cruz és la proposta per presidir el Senat

La socialista Meritxell Batet serà la nova presidenta del Congrés
La socialista Meritxell Batet serà la nova presidenta del Congrés | Cedida

La diputada socialista Mertxell Batet es podria convertir en la nova presidenta del Congrés dels Diputats, segons ha avançat aquest matí en exclusiva 'El Món a RAC 1', després de ser escollida pel president Pedro Sánchez. D'aquesta manera, Batet abandonaria el seu càrrec al Govern de ministra de Política Territorial i Funció Pública que ha exercit durant els últims deu mesos.  D'altra banda, el cap de llista del PSC al Senat, Manuel Cruz, es podria convertir en president del Senat. Cruz va ser elegit senador en les eleccions del 28 d'abrl com el més votat. En l'anterior legislatura va ser diputat del Congrés. 

Aquests dos són els noms que el president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, proposarà a l’Executiva Federal del partit que es reuneix a les 12.30 hores, després de la decisió del ple del Parlament de vetar Miquel Iceta per al càrrec de senador. Posteriorment els socialistes portaran aquesta proposta a les sessions constitutives de les dues cambres del pròxim dimarts a les 10 del matí.

Amb les seves designacions el PSC guanya protagonisme i influència en aquesta nova legislatura que Pedro Sánchez ha assegurat que ha de ser la de la «concòrdia» i la superació del conflicte a Catalunya dins del marc de la Constitució. Cal recordar que l'elecció de dos catalans arriba l'endemà del veto dels independentistes a Miquel Iceta, fet que encara dona més força al gest de Sánchez cap a Catalunya.

Batet ha estat una de les figures claus de la primera etapa de l’executiu de Sánchez, que la va convertir en titular de la cartera de Política Territorial tan bon punt va conformar el govern després de la moció de censura. Ara haurà de dirigir la cambra més fraccionada des de la Transició en un moment en què el diàleg entre l’executiu espanyol i les forces independentistes pot esdevenir clau en l’estabilitat de la legislatura. 
Manuel Cruz proposat per presidir el Senat
Manuel Cruz proposat per presidir el Senat | CEDIDA

 

Manuel Cruz, el substitut d'Iceta

El president del govern espanyol també proposarà a l’executiva del PSOE la designació de Manuel Cruz com a candidat a presidir el Senat. Ho és en substitució de Miquel Iceta, que va topar amb el ‘no’ de les forces independentistes al Parlament i no va poder esdevenir senador per designació autonòmica. 

Cruz va ser diputat al Congrés la passada legislatura i ha estat portaveu del PSOE a la Comissió de Ciència, Innovació i Universitats. També va ser, juntament amb Batet, un dels 15 diputats del Grup Socialista que va votar en contra de la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari