Els impostos que Pedro Sánchez vol apujar, al descobert

L'objectiu, segons ha manifestat, és «reforçar l'estat de benestar» i homologar la fiscalitat d'Espanya a la mitjana europea

Pedro Sánchez al Congreso dels Diputats
L'objectiu, segons ha manifestat, és «reforçar l'estat de benestar» i homologar la fiscalitat d'Espanya a la mitjana europea | Catalunya Diari

Pedro Sánchez, el president del govern, ha anunciat aquest dijous que preveu apujar els impostos per fer front a la crisi econòmica que ha deixat el coronavirus a Espanya. Segons ha avançat Sánchez sobre el seu pla de «justícia fiscal», incrementarà la recaptació en els trams més alts de l'IRPF i augmentarà l'impost de societats a grans empreses.

L'objectiu, segons ha manifestat, és «reforçar l'estat de benestar» i homologar la fiscalitat a Espanya a la mitjana europea, que se situa set punts per sobre.

El pla del govern sobre la pujada d'impostos

El president no ha aclarit si el seu govern compta amb socis preferents per poder tirar endavant els pròxims pressupostos generals de l'Estat, però sí que ha remarcat que Espanya té per davant dos fronts en matèria econòmica: d'una banda, el fons de recuperació europeu, i d'altra, l'aprovació d'una «reforma fiscal» per al país.

Segons ha declarat en l'entrevista, celebrada a Moncloa i concedida a Antonio García Ferreras i 'Al Rojo Vivo', Espanya se situa set punts per sota de la mitjana europea pel que fa a recaptació d'impostos, pel que ha defensat la «justícia fiscal com una eina per poder fer més fort l'estat de benestar».

A més, ha negat que hi hagi baixades en les pensions i ha aclarit que serà justament «al contrari». Ha afegit que està totalment descartat congelaro abaixar elssousdelsfuncionaris.

Per poder arribar a apujar els sous, mesura que també ha defensat la formació d'Unides Podem, el govern incrementarà la recaptació en els trams més alts de l'IRPF i augmentarà l'impost de societats a les grans empreses.

La relació de govern amb altres partits

Sánchez també ha tingut paraules per a la resta de partits. En clau PP,  Sánchez ha lamentat que el partit hagi utilitzat el nombre de morts «d'una manera molt desafortunada». «Ens ha dolgut, i molt», deia en referència al fet que el PP s'hagi atribuït el dol per les víctimes de la Covid-19 a Espanya. A més, també ha dit que el PP «s'ho ha de fer mirar», ja que a Brussel·les haurien deixat veure que a Espanya no s'està duent a terme un govern legítim.

Millors paraules ha tingut de cara a altres partits nacionals, com Ciutadans o Unides Podem, dels que ha manifestat que: «la coalició s'ha soldat durant aquesta pandèmia». Ha emfatitzat dient que «la legislatura durarà quatre anys» i ha demanat al «màxim de partits» la seva voluntat de pactar per poder tirar endavant els pressupostos generals de l'Estat.

Sobre Ciutadans, ha manifestat el seu agraïment amb els líders de la formació liderada per Inés Arrimadas, ja que no han posat obstacles per assolir acords que ajudessin la població durant la complicada etapa del coronavirus.

Sobre la gestió de la crisi del coronavirus a Espanya

Sobre aquest tema, Sánchez ha reconegut que «és evident que vam arribar tard». Malgrat això, també s'ha defensat dient que: «amb les dades que teníem aleshores, vam arribar quan havíem d'arribar». També ha dit que les decisions que han pres sempre les han basat en criteris científics i que, si s'han produït errors, els assumeix «en primera persona».

També ha volgut remarcar que les competències sanitàries i de les residències «estan en les comunitats autònomes», les quals «s'han proveït» durant la pandèmia  per poder fer front a la situació crítica que s'ha viscut pel que fa a la sanitat. Ha reconegut a més que la sanitat autonòmica ha estat en «coordinació» amb l'Executiu central: «Hem greixat la maquinària en un temps rècord». 

Sobre el nombre de morts per coronavirus  a Espanya, ha afirmat que ha existit una «absoluta transparència» en les dades i que, seguint les directrius de l'OMS, tan sols s'ha comptabilitzat com a mort per Covid-19 aquella de qui havia donat positiu en el test PCR.  


Comentaris

envia el comentari