Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Pere Aragonès, l’home clau de l'economia catalana

Repassem el perfil polític del vicepresident més jove de la història del país

Pere Aragonès, sempre vinculat a ERC
Pere Aragonès, sempre vinculat a ERC | CatalunyaDiari.cat

 

Treballador i empàtic, Pere Aragonès és actualment una de les cares més reconegudes de l'escena política catalana. I es que arribar a la vicepresidència del Govern de la Generalitat de Catalunya amb 36 anys, la seva edat actual, no és fàcil, i això l'ha posicionat com el vicepresident més jove de la història del país. Nascut a Pineda de Mar, Pere Aragonès és una peça important del Govern de Quim Torra.

A l’hora d’ocupar aquest càrrec i el de conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, al maig d’aquest any, explicava que «no em tocaria a mi ser el vicepresident, li tocaria a l’Oriol. Però assumeixo la vicepresidència amb la voluntat de treballar perquè, com més aviat, a part que Catalunya sigui un país lliure i independent i que la República sigui una realitat, Oriol Junqueras i els altres presos polítics tornin amb les seves famílies i puguin, de nou, fer política».

Entre el dret i la història

Llicenciat en Dret per la UOC, Pere Aragonès va treballar en un despatx d’advocats especialitzat en dret mercantil i dret administratiu i també com a advocat independent, compatibilitzant-lo amb l’activitat política. Es va centrar, especialment, en el dret bancari i protecció de consumidors.

Com ell mateix explica al seu web —un pèl desactualitzat des de la seva tasca al Govern— és un apassionat de l’economia i la història. «vVaig fer el Màster Interuniversitari de Recerca en Història Econòmica de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universidad de Zaragoza. Actualment sóc doctorat en història econòmica a la UB, fent la tesi doctoral sobre política econòmica de la Mancomunitat de Catalunya», comenta.

Pere Aragonès
L’any 1998, va entrar com a militant a les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya, JERC | Twitter

 

Aragonès és un polític jove i preparat, i és que ha complementat els estudis en l’àmbit econòmic amb una estada breu a Harvard, als EE.UU., a la Kennedy School of Government, amb un curs sobre polítiques públiques i creixement econòmic. També ha col·laborat com a investigador amb l’Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa, i ha estat professor associat de la Universitat de Perpinyà.

Membre actiu d’Esquerra Republicana

La vida d'Aragonès, d'altra banda, ha estat sempre vinculada a Esquerra Republicana. L’any 1998, va entrar com a militant a les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya, JERC, essent portaveu nacional entre 2004 i 2007. L'any 2006 va ser escollit diputat al Parlament de Catalunya a les llistes d'ERC en representació de les JERC. I l'any 2007 no tornà a presentar-se per a la reelecció com a portaveu nacional de les JERC; va desenvolupar diverses activitats com a membre de l’executiva nacional d’ERC fins al 2010.

Des del web del partit, els portaveus de les joventuts republicanes recorden el fort activisme d’Aragonès, destacant que va saber coordinar una etapa força complexa, alhora que va mantenir forta l'organització juvenil en un moment en què, per primer cop, s’assumia el repte de liderar des del Govern les polítiques de joventut del país.

De Pineda de Mar al Govern

La seva vida política més activa es desenvolupa a la seva ciutat, Pineda de Mar, al Maresme. A les eleccions municipals del 2011, va encapçalar la candidatura d'ERC-Junts x Pineda a l'Ajuntament, i va aconseguir passar d'1 a 2 regidors; mentre que a les eleccions municipals del 2015, va tornar a presentar-se a l'alcaldia, i va obtenir 5 regidors, esdevenint llavors la segona força política al consistori. Va ser regidor d’aquest Ajuntament fins al 2018.

Pere Aragonès durant l'entrevista a 'Catalunya Ràdio'.
Pere Aragonès viu a Pineda de Mar on va ser regidor | Twitter (@CatalunyaRadio)

 

Diputat al Parlament de Catalunya entre els anys 2006 i 2016, dins el partit Aragonès ha estat membre de l’Executiva Nacional i secretari nacional de Política Econòmica des de 2015. El 2016 va ser anomenat secretari d’Economia. Com a diputat, ha estat responsable parlamentari en diverses àrees: habitatge, joventut, societat de la informació, justícia, acció exterior, cooperació, universitats i recerca i entitats de crèdit i mercat de valors i coordinador de l’Intergrup del Sàhara.

Mentre que el seu nom figura com a autor de diverses lleis, entre les quals destaquen la Llei de consultes populars per via de referèndum, la Llei pel dret a l’habitatge, la Llei de polítiques de joventut, la Llei de mitjans electrònics al sector públic de Catalunya, la Proposició de llei de publicació de les balances fiscals, la Proposició de llei del Fons d’ordenació hipotecària de Catalunya i de l’impost sobre els dipòsits de clients de les entitats de crèdit o la Proposició de llei d’equitat impositiva per una sortida solidària de la crisi.

I, al costat de Junqueres, com a secretari d’Economia, va fomentar aspectes importants com la reducció del termini de pagament als proveïdors i l’elaboració dels pressupostos de la Generalitat. Aragonès ha deixat clar que vol impulsar una negociació política amb mediació internacional, per tal de sortir de la repressió, i des que està ell en aquest consistori, les empreses catalanes han batut rècords en exportacions.

'House of Cards’ i la muntanya, el toc més personal

Pere Aragonès viu a Pineda de Mar amb la seva dona. Segons el seu web, explica que «he estat membre actiu de moltes associacions a Pineda: Centre Cultural i Recreatiu, Agrupament Escolta i Guia Montpalau, Plataforma Salvem la Vall de la Riera, Forces Infernals de Poblenou o Associació Cultural Mare Nostrum, entre d’altres». Mentre que des de la Generalitat, en el seu perfil també es destaca que és membre d’Òmnium Cultural i de Metges sense Fronteres.

Al web d’Esquerra Republicana, hi ha una visió més personal de l’actual vicepresident de Catalunya, i s’afirma que, encara que té poc temps lliure, li agrada llegir, passejar, cuinar i les sèries, com 'Sherlock' o 'House of Cards’. Ell mateix diu que també és aficionat a la muntanya, on va amb la seva gossa i també té cura de l’hort de casa seva.

Aragonès encara el 2019 amb força, i aquest 1 de gener afirma que espera que sigui l'any en què s’afronti finalment una solució política, i no judicial, als problemes que en aquests moments hi ha entre Catalunya i l’estat espanyol.