Jordi Sànchez i Jordi Cuixart poden demanar permisos penitenciaris des d'aquest dimarts

Els presos independentistes estan classificats en segon grau

Aquest dimarts és 14 de gener de 2020: no es tracta d’una data qualsevol per a dos dels líders independentistes empresonats a Lledoners. Jordi Sànchez, expresident de l’Assemblea Nacional Catalana i exdiputat de Junts per Catalunya al Parlament i al Congrés; i Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, compleixen un quart de la seva condemna a nou anys de presó, dictada l’octubre passat pel Tribunal Suprem a través de la sala presidida per Manuel Marchena.

El quart de condemna, la data a partir de la qual es poden demanar permisos

El fet d’acomplir un quart de la condemna no és només una dada: aquesta és  la data a partir de la qual els presos poden començar a sol·licitar permisos penitenciaris i abandonar la presó per motius laborals o de voluntariat. Així doncs, Sànchez i Cuixart disposen, a partir d’aquest dimarts, de la possibilitat de demanar fins a 36 permisos anuals que els poden permetre sortir de Lledoners durant 24 hores, amb un límit de set dies consecutius setmanals.

Així doncs, Jordi Sànchez demanarà aquest mateix dimarts el seu primer permís de 48 hores per poder abandonar la presó. Aquest és el temps màxim que el centre i la Conselleria de Justícia poden aprovar en una sortida sense permís del jutge. No es descarta, fins i tot, que la primera sortida de Sánchez de la presó pugui produir-se aquest mateix cap de setmana.

En el cas de Jordi Cuixart, encara no està confirmat que hagi sol·licitat algun permís penitenciari i tampoc se sap si té intenció de fer-ho.

Els Jordis, empresonats des del mes d’octubre de 2017

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van ser condemnats per sedició a nou anys de pena. La jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela els va enviar a presó preventiva el 16 d’octubre de 2017, pocs dies després del referèndum de l’1 d’octubre i abans que el Parlament votés la declaració d’independència. Dos anys i tres mesos després, tenen l’ocasió de sortir per primer cop de la presó.

També et pot interessar